Engelli Çocuklara Köpekli Tedavi

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bazı kliniklerde, zihinsel ve bedensel engelli çocukların tedavisinde, özel eğitimli köpekler kullanılıyor.

Kanisterapiya adı verilen yöntemle, engelli çocukların köpeklerle değişik şekillerde etkileşim girerek tedavi sürecine katkı sağlanması hedefleniyor.
Tedavi kapsamında, çocuklar köpeklerle oyunlar oynuyor, geziyor, sarılıyor ve iletişime geçmeye çalışıyor. Böylelikle, hastaların fiziksel, mantıksal, sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlanmaya çalışılıyor. Bu yöntem, ayrı bir tedavi olarak kullanıldığı gibi, rehabilitasyon sürecine katkı olarak da uygulanıyor.
Uzmanlar, Rusya'da giderek yaygınlaşan bu tedavinin, yüksek oranda başarılı neticeler verdiğini belirtiyor.
- Çocuklar, köpeklerle çok kolay iletişime geçiyor
Uzman terapistler eşliğinde uygulanan seanslar süresi 20 ila 40 dakika arasıda. Özel eğitimli ve yumuşak tüylü köpeklerin seçildiği seanslarda çocuklar tek tek ve gruplar halinde tedavi ediliyor.
Kanisterapiya yönteminde, çocukların köpeklerle iletişime geçmesi, oyunlar oyması, sarılması, gezmesi gibi faaliyetlerde bulunması isteniyor.
Köpeklerin kullanıldığı tedavide çok farklı yöntemler izlenebiliyor. Yaz aylarında çocuklar açık alanda köpeklerle gezip, koşup ya da cisim fırlatırken, kış aylarında kapalı alanlarda, oyuncaklarla oynayıp, sarılıp, kaydıraktan kayabiliyor.
Uzmanlar, çocukların tedavi esnasında, içgüdüsü kuvvetli hayvanlar olan köpeklerle çok kolay iletişime geçtiğini vurguluyor.
İlk olarak 1970'lerde kullanılmaya başlanan bu yöntemin, son yıllarda Rusya'da gittikçe yaygınlaştığı dile getiriliyor.
-''Tedavide başarı oranı oldukça yüksek''
Moskova'daki bir özel kliniğin sahibi terapist İrina Grişina, 5 yıldır bu alanda hizmet verdiklerini, hastalarının çoğunlukla gelişim göstermekte zorlanan çocuklar olduğunu söyledi.

Grişina, çocuklarda bu tür hastalıkların tedavisinin zor olduğunu ifade ederek, "Bazı durumlarda Kanisterapiya tek tedavi yolu oluyor. Köpekler, çocuklara kendi dünyalarıyla, onlara hastalığını yenmesi için yardımcı olacak kişiler arasında köprü oluyor. Tedavimizde başarı oranı oldukça yüksek'' dedi.

Köpeklerin engelli çocukların sosyal gelişimine katkı sağladığını anlatan Grişina, "Çocuklar köpeklerle oyun oynuyor, onlara sarılıyor, onlarla iletişime geçiyor. Sosyal hayatta karşılarına çıkabilecek sosyal rolleri köpeklerin yardımıyla öğreniyorlar. Köpeklere sarılan çocuklar, o sıcaklığı hissederek gülmeye başlıyorlar. İletişime geçerek bazı sesler çıkartıyorlar'' diye konuştu.

-Aileler, tedaviden memnun
Çocuğunun iki yıldır bu tedaviyi almasını sağlayan Yelena isimli anne, "Çocuğumda bu süre zarfında gelişim gözlemliyorum. Zaten bu yüzden buradayız. Gördüğünüz gibi oldukça pozitif, neşeli bir ortam, bu da çocuğumun hayatına olumlu yansıyor'' değerlendirmesinde bulunda .
Tedavi gören başka bir çocuğun babaannesi İnna Verpalovna da "Torunum pozitif gelişim gösteriyor. Pedagoglar ve köpeklerle severek bir araya geliyor. Algılaması gelişti, elleri yumuşadı. Tedaviye devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.
Anne Mariya Ermova, çocuğunun bu tedavi sayesinde bazı korkularından kurtulduğuna dikkat içekerek, "Bu köpeklerin yanında çocuklar kendini farklı hissediyor. Köpekler içgüdüsü yüksek, pozitif hayvanlar bu da çocukların çok hoşuna gidiyor" dedi.

Kaynak: AA