Dünya Tuza Dikkat Haftası

Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Fatih Selvi, sağlıklı yaşam sürmek isteyenlerin mutlaka günlük tuz tüketim miktarını azaltması gerektiğini belirtti.

Selvi, Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük tuz miktarını günde 5 gram olarak önerdiğini belirtti.

Aşırı tüketildiğinde sağlığı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı uygulandığını ifade eden Selvi, yapılan araştırmalarda Türkiye'de tuz tüketiminin kişi başına 18 grama ulaştığını kaydetti.

Tuzun, sağlık açısından sodyum organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Selvi, açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'de kişi başı tüketilen tuz miktarı günlük olarak tüketilen tuz miktarının 3 katı olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda 10-16 Mart 2014 tarihleri arasında farkındalık programı yapılması kararlaştırılmış ve Dünya Tuza Dikkat Haftası olarak belirlenmiştir. Kişilerin, tuzun erken yaşta damar sertliği, hipertansiyon, guatr gibi metabolizma yapısını, derinden etkileyen hastalıkların kaynağı olduğu bilincine varması gerekmektedir. Aşırı tuz tüketimi sağlık problemlerini beraberinde getiriyor.
Yüksek kan basıncı veya hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve felç için temel risk faktörüdür. Tuz yaşam için önemli bir madde fakat fazlası insan sağlığına zarar vermektedir. Sağlıklı yaşam sürmek isteyenler mutlaka günlük tuz tüketim miktarını azaltmalı."
Kaynak: AA