Diyarbakır’da Halepçe Katliamı Yürüyüşü

Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde Halepçe katliamının 26. yıl dönümü nedeni ile yürüyüş düzenledi.

Diyarbakır’da Halepçe Katliamı Yürüyüşü

Diyarbakır’da DTK öncülüğünde Halepçe katliamının 26. yıl dönümü nedeni Barış ve Demokrasi Parti (BDP) Diyarbakır il binası önünden Yenişehir ilçesinde bulunan Konukevi önüne kadar yürüyüş düzenlendi.

Yoğun güvenlik önleminin alındığı yürüyüşe, BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, DTK bileşenleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konukevi’nde sonlanan yürüyüşün ardından DTK adına Kürtçe basın açıklaması okuyan Fikri Amedi, “16 Mart 1988 günü, Halepçe’nin kimyasal gazlarla saldırıya uğradığı ve binlerce insanın yaşamını yitirdiği bir tarihtir. Etkileri hala devam eden bu olaydan dolayı insanlık adına utanç duyuyoruz” dedi.

Yapılan basın açıklaması sonrası kısa bir açıklama yapan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ise “Bizler Kürt halkı olarak Halepçe katliamını lanetliyoruz, bir insanlık suçudur hesabının sorulması lazım. Kürt halkı son 200 yılda büyük acılar, büyük katliamlar yaşadı ve büyük hak arayış mücadelesi sergiledi. Bunların her birinin Kürt tarihinde yeri farklıdır ve bir o kadarda önelidir. Ama Halepçe hepimizin yüreğine sarılmış bir ateştir, büyük bir yaradır ve büyük bir acıdır. Kundaktaki bebeklerden doksan yaşındaki dedelere kadar zehirli gazlarla bütün bir halk yok edilmek ve soykırımdan geçirilmek istendi. Bunun sorumluları ne yazık ki bugüne kadar hesabını vermediler. Irak’taki rejim değişikliğinden sonra kısmi olarak bir sorgulama gerçekleşse de Kürt halkının yarasını dindirecek bir sonuç henüz ortaya çıkmamıştır. Biz buradan tüm dünya’ya sesleniyoruz. Bunu bir soykırım olarak tanısınlar ve Halepçe soykırımı uluslar arası platformlarda hesabı sorulsun” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından toplanan kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: İHA