Bmgk'ya Somali Brifingi

BM Genel Sekreteri'nin Somali Özel Temsilcisi ve bu ülkedeki BM Destek Misyonu'nun (UNSOM) başkanı Nicholas Kay, Somali'nin uluslararası desteğe ihtiyacı bulunduğunu belirterek, 2014'ün güvenlik ve siyasi açıdan sorunların üstesinden gelebilmede çok önemli bir yıl olduğunu bildirdi.

Somali'nin başkenti Mogadişu'dan video konferans yönetemiyle BMGK'daki Somali toplantısına bağlanan Kay, Mogadişu'daki yüksek profilli hedeflere yönelik düzenlenen saldırıların Somalililer ve uluslararası ortaklar için güvensizliğe yol açtığına değinerek, Somali'nin uluslararası desteğe ihtiyacı bulunduğunu belirtti.

BMGK üyelerini bilgilendiren Kay, uluslararası ortakların ve Somali hükümetinin karşılıklı taahhütlerinin yerine getirilmesinin hızlandırılması halinde, 2014'ün güvenlik ve siyasi açıdan sorunların üstesinden gelebilmede çok önemli bir yıl olduğunu aktaran Kay, ''Donör ülkeler''e ve ''Diğer ortaklar''a, Somali'ye verdikleri desteği sürdürme çağrısında bulundu.
Özel Temsilci Kay ayrıca Somali'de ilerlemenin yine de devam ettiğine dikkati çekerek, ulusal uzlaşma, federalizm, anayasal sürecin sonuçlandırılması ve güvenlik kurumlarının yeninden inşasının önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmasında BM konvoyu, Cumhurbaşkanlığı binası ve Ulusal İstihbarat karargahı dahil Mogadişu'da çeşitli hedeflere sık sık intihar saldırılarının gerçekleştirilmesi nedeniyle güvenlik sorununun önceliğini koruduğunu bildiren Kay, Somali hükümetine ve uluslararası hedeflere karşı daha fazla saldırı riskinin devam ettiğini aktardı.
Kay, hükümetle yaptıkları toplantı sonucunda, 2016 yılına kadar, federal eyaletlerin oluşumuna ve anayasanın hazırlanmasına giden süreci ve demokratikleşme için belirlenen takvimi içeren detaylı planın tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.
Federal eyaletlerin oluşumunun hızlandırılması gerekliliğinin önemine işaret eden Özel Temsilci Kay, Jubaland'ta ve Puntland'taki siyasi iş birliğine yönelik adımları olumlu olarak niteledi.
Kay, Suudi Arabistan'nın göçmen politikasındaki bir değişiklik nedeniyle 22 binden fazla Somalilinin geri dönmeye zorlandığını belirterek, gelecek 3 ayda bu rakama 33 bin kişinin daha ekleneceğini kaydetti.





Kaynak: AA