Cameron Açıklaması

İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya’nın, Kırım’ı işgaline yönelik endişelere herhangi bir karşılık vermemesi durumunda birkaç gün içerisinde yaptırımlarla yüzleşebileceği uyarısında bulundu.


İngiltere Başbakanı Cameron, İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda Ukrayna krizi hakkında konuştu.

Kırım’ı istikrarsızlığa iten adımların atılmasına devam edilmesinin, geniş kapsamlı sonuçları ortaya çıkaracağını kaydeden Cameron, AB temsilcilerinin yarın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hükümetine bağlı 18 kişiye karşı, seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere, alınacak tedbirleri görüşmek için Londra’da bir araya geleceğini söyledi.

Ancak Cameron bu kişilerin isimlerini açıklamadı.

Cameron, Moskova’ya Ukrayna’yı “ezip geçemeyeceğinin” gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, “Avrupa’da son 70 yıldır barışı korumaya çalıştık. Ve tarihten de biliyoruz ki ulusların ezilip geçilmesinin görmezden gelinmesi daha uzun vadede sorunların birikmesine sebep oluyor” dedi

Ülkelerin, herhangi bir sonuca maruz kalmadan uluslararası kuralları ihlal etmesine izin verilmesi durumunda Birleşik Krallık’ın da güvenliği ve refahının risk altında kalacağını söyleyen Başbakan Cameron, “İngiltere, Kırım’ı görmezden gelmeyecektir” şeklinde konuştu.

“Ukrayna kendi geleceğine karar verebilmeli” diyen Cameron, Ukrayna’nın aynı zamanda Rusya ve Avrupa arasında bir köprü görevi görmesi gerektiğini ifade etti.

Cameron ayrıca Kırım’ın geleceğine ilişkin referandumun, seçim kampanyası için zaman bulunmaması ve Rus ordusunun varlığından ötürü Kırım etrafında hareket etmenin sınırlı olması sebebiyle “yasadışı ve saçma” olduğunu dile getirdi.
Kaynak: İHA