İtb Berlin'e İzmir Çıkartması

Almanya'da 5-9 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Berlin Fuarı'nda İzmir gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor.

Daha önce birçok turizm fuarında İzmir’i kendi çabalarıyla tek başına tanıtmak zorunda kalan ve kamuoyuna İzmir’in tanıtım yetersizliğini duyuran ETİK, bu kez İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’yle birlikte tanıtım atağına girişecek.
İzmir’in tanıtımı noktasında yaşanan gelişmelerin umut verici olduğunu söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir maalesef şimdiye kadar beklenen turizm atağını tam anlamıyla yapabilmiş değildi. ITB Berlin’de bu bakımdan İzmir adına yapılacaklar çok önemli. Umut ediyoruz ki kentin tanıtımı noktasındaki gelişmeler artarak devam eder” dedi.

EN KALABALIK KATILIM ETİK’TEN
Sadece Avrupa'nın değil dünyanın alanında turizm borsası olarak kabul edilen ITB Berlin Fuarı, bu yıl 5 Mart'ta kapılarını turizmcilere açacak. 9 Mart'a kadar sürecek fuarın partner ülkesi Meksika, kongre bölümü ve kültürel etkinlik sponsoru ise Malezya seçildi. ITB Berlin Fuarı'na ETİK, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birlik için ayırdığı standın yanı sıra kendisine ait 60 metrekarelik ‘ETİK-İzmir Destinasyon’ isimli stantla da İzmir tanıtımına katkı koyacak. ETİK, katılımcı sayısı ile de Türkiye’den ITB Berlin’e en kalabalık katılımı gösteren birlik olarak da dikkat çekiyor.

TANITIM SÜREKLİLİĞİ SAĞLANMALI
İzmir turizminin Türkiye turizm pastasından daha fazla pay alması gerektiğini, bunun için de bir an önce tanıtım ve pazarlama atağına geçilmesi gerektiğini belirten ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Sanki İzmir’in hiç turiste ihtiyacı yokmuş gibi yeterli tanıtım atağı yapılamıyor. İzmir adeta yalnız bırakılarak kaderine terk ediliyor. Bu yıl ve önceki yıl birçok uluslararası fuarda karşımıza çıkan tablo bu yöndeydi. İzmir’in benzer organizasyonlarda mutlaka daha etkin bir şekilde tanıtımının yapılması gerekiyor. ITB Berlin’de bu bakımdan İzmir adına yapılacaklar çok önemli. Tanım sürekliliği sağlayarak, ITB Berlin’den sonra da 2015 Londra WTM, Utrecht, Fransa ve Moskova turizm fuarlarında kurulacak geniş stantlar ile İzmir’i sergilemeye devam etmeliyiz” diye konuştu.

İZMİR YETERİNCE TANINMIYOR
İzmir’in yurt dışı tanıtımında tüm fuarlarda etkin rol alarak kenti tanıtım atağına kaldıran ETİK, son olarak WTM Londra, Hollanda Utrecht, EMITT, Brüksel turizm fuarlarının ardından ITB Berlin fuarında da bu misyonunu sürdürüyor. Tanıtım faaliyetlerine ara vermeden devam edeceklerini söyleyen Başkan İşler, “ITB Berlin ve bir sonraki süreçte Moskova turizm fuarında da ETİK, İzmir’in tanıtımına katkı koymaya devam edecek. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın yapmış olduğu araştırmalar neticesinde İzmir’in uluslararası platformlarda yeterince tanıtımının yapılmadığını ve tanınmadığını öğreniyoruz. Ortak bütçe yaratılarak hedef pazar ve hedef kitlelere ulaşarak, İzmir’in marka şehir olmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

İZKA’DAN DESTEK BEKLİYORUZ
Alman pazarının tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir için de en önemli ve birinci pazar olduğunu söyleyen Mehmet İşler, “Alman pazarının İzmir’de büyümesi için her yıl ITB Berlin’e gelmekteyiz. Şimdiye kadar bu görevi ETİK tek başına yapmaktaydı. Umarım bundan sonrasında böyle olmaz. Örneğin İZKA’nın elindeki kaynakları İzmir’in tanıtımı noktasında biraz daha cömert harcamasını temenni ediyoruz. İzmir adı altında daha büyük tanıtım stantlarına ihtiyacımız var” ifadelerinde bulundu.

ABDÜLAZİZ EDİZ: EGE’NİN İNCİSİ İZMİR ETKİNLİĞİ OLACAK
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ise, "Fuarın ikinci günü 'Ege'nin İncisi İzmir' başlığı altında ETİK ile birlikte gerçekleştireceğimiz tanıtım etkinliği ile sektördeki ayrıcalığımızı anlatacağız" dedi.

ITB Berlin'de geçmiş yıllardan farklı olarak İzmir'in farkını ortaya koymak ve potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesini sağlamak için farklı bir yol izlediklerini belirten Ediz, "Fuarın 2. günü 5.3 No'lu Hol'de 'Ege'nin İncisi İzmir' başlığı altında ETİK ile birlikte bir tanıtım etkinliği gerçekleştireceğiz. Buna ITB Berlin kongre salonlarından tüm etkili Alman tur operatörleri ve sektörün karar vericilerini davet edildi. Amacımız İzmirli işletmecilerimiz ve tesis sahiplerimizle Alman muhataplarını buluşturmak. Birlikte güçlü bir sinerji oluşturarak hem İzmir adına talebi artırmaya yönelik neler sunabileceğimizin altını çizmek hem de karşı taraftan pazarın beklentilerini birinci ağızdan dinleme ve fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Fuar 5-7 mart tarihleri arasında sadece profesyonel ziyaretçilere açık olacak. Genel ziyaretçi ve vatandaşlar ise 8-9 Mart tarihleri arasında fuarı ziyaret edebilecek.
Kaynak: İHA