Libya'da Mgk'nın Görev Süresinin Uzatılması

Libya'da aralarında Libya Milli Genel Kongresi (MGK) sözcüsü Ömer Humeydan'ın da bulunduğu bazı milletvekillerinin ölümle tehdit edilerek istifaya zorlandığı belirtildi.

AA muhabirine konuşan Humeydan, "Milletvekilleri MGK içinden ve dışından bazı kişilerce istifa etmeye zorlandı. Bu kişiler siyasi olarak da liberal Ulusal Güçler İttifakı Partisi tarafından baskıya maruz kaldı. İstifa edenlerin çoğu MGK başkanlığına ölümle tehdit edildikleri için bunu yaptıklarını ifade etti" dedi.

Kendisinin de bu tarz tehditler aldığını belirten Humeydan, bunlara kulak asmayacağını ve vekilliğe devam edeceğini söyledi.

Libya basınında Ulusal Güçler İttifakı Partisi milletvekili Necah Saluh'un, milletvekilliğini bırakmaması durumunda kendisinin ve eşinin öldürüleceği yönünde tehdit edildiği haberleri yer almıştı.
Saluh ise yaptığı açıklamada, halkın MGK'nın yerine seçilmiş bir parlamentonun gelmesi yönündeki isteğine karşı çıkmayacağını söylemişti.
Libya'da iki günde istifa eden milletvekillerinin sayısı 8'e yükseldi.
MGK'daki görüşmelerin ardından geçen salı günü yapılan oylamada, Ali Zeydan hükümetinden güvenoyunun 2 hafta sonra geri çekilmesi, yeni "kriz yönetimi hükümeti" kurulması, 120 gün içinde yeni anayasanın yazılması, gelecek yılın başlarında parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması oy çokluğuyla kararlaştırılmıştı.
Kararın ardından ülkenin başkenti Trablus'taki Eş-Şuheda Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, "Uzatmaya ve yol haritasına hayır" adı altında düzenledikleri gösteride, MGK'nın belirlediği yeni "yol haritası" ve geçici meclisin görev süresinin bir yıl uzatılması kararını protesto etmişti.
Ülkede yaşanan krizlere MGK'nın neden olduğu görüşünü savunan göstericiler, uzatma kararı geri alınmadığı takdirde sivil itaatsizlik eylemi başlatacaklarını ilan etmişti.
Kaynak: AA