Güsiad Zigana Tüneli ve Madenler Gündemiyle Toplandı
Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane şubesinin geleneksel toplantısı yapıldı.
Ana gündem maddesini Zigana Dağına yapılacak olan yeni Zigana tüneli ve madenler olan toplantı Yeni Belediye binasının en üst katıda bulunan Teras Restoranda yapıldı.
Toplantıda GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, Gümşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Meclis Başkanı Sebahattin Uçar ve GÜSİAD üyesi işadamları katıldı.
GÜSİAD olarak geçtiğimiz yıllardan bugüne kadar Yeni Zigana tünelinin hep gündemlerinde olduğunu ve sürekli bu bağlamda açıklamalar yaptıklarını ifade eden GÜSİAD Şube Başkanı Murat Akçay, geçtiğimiz yıl verilen beyanlarda tünel inşaat ihalesinin 2014 yılı başlarında yapılacağının deklare edildiğini hatırlatarak en iyimser durumda ihalenin Eylül-Ekim aylarında yapılabileceği bilgisine ulaştıklarını söyledi.
“ZİGANA TÜNELİNİN BÖLGEYE SAĞLAYACAĞI KATKI TARTIŞILMAZ”
Zigana tünelinin Gümüşhane'nin sosyo ekonomik gelişimine sağlayacağı faydaları defalarca dile getirdiklerini kaydeden Akçay, “Günümüzde her iş adamı için zamanın ne kadar önemli olduğunu, bunun yanında bir saniyenin bile insan ömründe ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Zigana tünelinin ilimize ve bölgemize ne kadar faydalı olacağını bir kez daha altını çizerek vurguluyoruz.” dedi.
“GEREKLİ TAKİP YAPILMAZSA ÇOK DAHA SÜRÜNCEMEDE KALIR”
İlgili ve yetkililere seslenen Akçay, şöyle konuştu: "İlgili Bakanlıklar ve kurumlar nezdinde gerekli takip ve çalışmalar yapılmaz ise Zigana tüneli ihalesi ve yapımı çok daha sürüncemede kalacaktır. Bölgemizde yapımlarına hızla devam edilen diğer tünellerde uzun boylu yol kat edilmiş olmasına rağmen bu tünellerle yapımına eş zamanlı başlanacağı söylenilen Zigana tünelinde gelinen noktayı üzülerek izliyoruz."
Zigana tünelinin Kalkınma Bakanlığı programına alınmaz ise ihale edilmesinin hayal olacağının altını çizen Akçay, bu nedenle yüreğinde Gümüşhane sevdası taşıyan herkesi konuyu gündemde tutarak, bu konuda tüm hassasiyetini ortaya koyarak girişimde bulunmaya davet etti.
“ZİGANA TÜNELİ YAPILANA KADAR KONUYU GÜNDEMDE TUTACAĞIZ”
GÜSİAD olarak bundan sonra bekle gör politikası uygulamayacaklarını, her ortamda ve her platformda konuyu tartışmaya açacaklarının altını çizen Akçay, "Zigana tüneli yapım ihalesi gerçekleşene kadar konuyu dile getireceğiz." ifadelerini kullandı.
“MADENLERE KARŞI DURUŞUMUZ DEĞİŞMEDİ”
Konuşmasında şehrin son dönemdeki önemli gündem maddelerinden birisi olan madenler konusuna da vurgu yapan Akçay, il genelinde üç aktif maden firmasının üretim yaptığını ve bunlardan birisi olan Koza Altın İşletmelerinin Gümüşhane’de ki Mastra Altın Madeninde Şubat ayı sonunda faaliyetlerini durduracağını açıkladığını hatırlatarak, madenlere karşı duruşlarının dün neyse bugün de o olduğunu söyledi.
“BİZİ DUYAN OLMADI”
Madenler konusunda ortaya sürülen görüş ve beyanlarda bugüne kadar Gümüşhane menfaatlerinin geri plana itildiğini, günü kurtarmak adına kurgulandığını savunan Akçay, "GÜSİAD olarak yıllarca konuyu gündeme getirip yapılan hataları dile getirmemize rağmen ve bu firmaların Gümüşhane'ye gereken önemi vermediklerini, Gümüşhane'ye yatırım yapmadıklarını, gelecekte bu şehri ve insanını mağdur edeceklerini haykırmamıza rağmen birkaç STK dışında bizi duyan ve bize destek veren olmadı." dedi.
“ARKALARINA BİLE BAKMADAN TÜM PİSLİKLERİNİ BIRAKARAK GİDECEKLERİNİ SÖYLEMİŞTİK”
Maden firmalarının Gümüşhane'den götürdüklerinin yanında şehre gereken yatırımı yapmadıklarını ısrarla savunan ve altını çizen Akçay, GÜSİAD olarak maden firmalarının işleyecek cevherleri kalmadığında arkalarına bile bakmadan tüm pisliklerini ve atıklarını arkada bırakarak çekip gideceklerini defalarca deklare ettiklerini hatırlattı.
“BİZ DEDİK, BİZ İŞİTTİK”
Akçay, "Ceremesini, tüm pisliği Gümüşhane'de yaşayanların çektiği madenlerin bir nebzede semeresini görmelerinin hakları olduğunu söyledik, söylüyoruz. İlgilileri uyardık. Kafalarınızı kumdan çıkarın dedik. Bunlar öyle yada böyle gidecekler. Bunların bu şehre yatırım yapmasını sağlayın dedik. Ama günübirlik yaşayanların hiçbiri oralı olmadı, günlerini gün ettiler. Biz bunları dediğimizde o yatırımlar yapılıp yeni iş sahaları oluşturulsaydı şimdi işten çıkarılması düşünülen bu insanlar mağdur olmazdı. Biz dedik biz işittik. O günlerde günü kurtarmaya çalışan bürokratlar, siyasiler, STK'lar ve maden firmaları bizi duymadı ve ciddiye almadı. Şimdi gelinden noktada yine günü kurtaracak söylemlerle her kesim kendince olayın üzerine gitmekte, olay esas mecrasından yine saptırılmaktadır." dedi.
“11 KATRİLYONUN NE KADARINI GÜMÜŞHANE İÇİN HARCADI”
Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın'ın "Koza Altın Gümüşhane'den 18 ton altın çıkardı, 11 katrilyon para kazandı" beyanına da değinen Akçay, firmanın kazandığı bu paralardan ne kadarını Gümüşhane’ye kazandırdığının merak konusu olduğunu söyledi.