Fethiye'de Deniz Kaplumbağaları İçin Eylem

Fethiye'nin Karaot sahiline yapılması planlanan tekne imal ve çekek yerinin, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğunu öne süren köy sakinleri ve çevreciler, tesisin yapılmaması için eylem yaptı.

Yanıklar ve Kargı köyü sakinleri ile çevreciler, sahilde toplanarak "Karaotu vermiyoruz" yazılı büyük bir pankart açtı. Sahilin çevresine güvenlik şeridi çekerek, üzerine kağıtlara yazdıkları "Karaot'u vermiyoruz", "Tekne imal ve çekek yerine hayır", "İş makinesi giremez" pankartlarını asan eylemciler, bir süre slogan attı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Kargı köyü muhtarı Mithat Sarı, Karaot sahilinin Fethiye halkının aileleriyle denizinden yararlandığı eşsiz güzellikteki doğal alanlardan olduğunu söyledi.

Sahilin aynı zamanda caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası yuvalama alanı olduğunu belirten Sarı, karasal alanın da doğal ve arkeolojik sit ile sığla ormanı içinde yer aldığını ifade etti.

Sarı, yapılması planlanan tesisin, fiziksel ve kimyasal kirlilik yaratarak ekosistemi olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanları yok olacak ve tür kayıplarına neden olacak. Bu bir doğa katliamdır. Tesisin yapılmasıyla ilgili bürokratik engelin aşıldığını biliyoruz. Biz köy sakinleri ve tüm doğa severler ile tekne imal ve çekek yerinin buraya yapılmasını istemiyoruz" dedi.

- "100 metrelik teknelerin bölgeye girişine izin verilecek"
Fethiye Ekoturizmi Geliştirme Derneği Başkanı Ahmet Kizen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaot sahilinin doğal haliyle kalmasını istediklerini söyledi.

Sahilin asıl sahiplerinin deniz kaplumbağaları olduğunu kaydeden Kizen, kaplumbağaların milyonlarca yıl sahili üreme alanı olarak kullandığına, aynı zamanda sahilin bitişiğinde göçmen kuşların kullandığı Akgöl sulak alanının bulunduğuna işaret etti.
Kizen, tesisin ÇED raporuna baktıklarında, 100 metrelik teknelerin de bölgeye girişine izin verileceğini ifade ederek, "Buraya böyle bir sanayi girdiği zaman köylerin sosyo ekonomisini de etkileyecek. Aynı zamanda bütün sahili de etkileyecek. Kumulda mutlaka endemik bitkiler vardır. Bunların hepsi etkilenecektir. Fethiye'de göçmen kuşların uğradığı alan olarak Girdev, Çalış ve buradaki Akgöl var. Bu tesis buradaki yaşamı olumsuz yönde etkileyecek" diye konuştu.

- "Deniz kaplumbağalarına ait 28 yuva tespit edildi"
Tesisin kirlilik yaratmayacağının söylendiğini ancak bunun mümkün olmadığını öne süren Kizen, denizdeki akıntıyla kirliliğin bütün bölgeyi etkileyebileceğini kaydetti.

Kizen, tesisin yapılmasının planlandığı yaklaşık 1 kilometrelik sahilde, deniz kaplumbağalarına ait 28 yuva tespit ettiklerini, her geçen yıl da bu sayının arttığını ifade etti.

Sahilde kaplumbağaların üreme alanı olduğunu belirten levhalar bulunduğuna değinen Kizen, insanların dahi kullanmadığı sahile büyük teknelerin gelmesinin çelişkili olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA