Ytü, Teknopark İle Ar-ge Üniversitesi Olma Yolunda İlerliyor

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, üniversitenin tarihten aldığı köklü mirası teknolojiye dönüştürdüğü YTÜ Teknopark’ının ‘üniversite-sanayi-Ar-Ge’ işbirliğinin en üst düzeyde gerçekleşmesi için sanayi ve bilişim firmalarına her türlü araştırma ve geliştirme konusunda yardımcı olduğunu belirtti.

Ytü, Teknopark İle Ar-ge Üniversitesi Olma Yolunda İlerliyor

100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan YTÜ, Teknopark ile çağdaş bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerliyor. YTÜ Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, Türkiye'nin en büyük teknoparklarından biri olan “YTÜ Teknopark” ile ilgili merak edilenleri anlattı. YTÜ ve YTÜ Vakfı tarafından kurulan YTÜ Teknoparkı, Davutpaşa Kampüsü içerisinde tahsis edilen 103 bin metrekarelik alanda 2010 yılında kuruldu. Sanayi-üniversite işbirliğini en üst düzeye taşıyarak, ileri teknoloji üreten ve kullanan şirketlerin kurulumlarını ve gelişimlerini destekleyen YTÜ Teknopark, üniversitelerdeki akademik birikimin ve araştırma sonuçlarının ekonomik değere dönüştürülmesini sağlamayı amaçlıyor.

YTÜ Teknopark’ın bugününü ve hedeflerini anlatan Bektaş, “Üniversitelerin eğitim faaliyetlerini destekleyerek, üniversitelerin vereceği hizmetleri etkinleştirmek ve sanayinin rekabet gücünü arttırmak, teknolojiye dayalı bölgesel ve ekonomik gelişmeyi hızlandırmak, temel hedeflerimiz arasındadır. Teknopark binaları; ofis, laboratuvar, mekanik ve elektronik, Ar-Ge, prototip ve hafif imalat yapmaya uygun olarak tasarlanmış ve kiracı ihtiyacına cevap verecek her türlü alt yapıya sahiptir. Yeni çıkan Teknopark Yasası’na göre üretim olanakları da sağlanmaktadır. Teknopark imkanları ile 25 bin öğrenciyi de Yıldız Teknik Üniversitesi'nin laboratuvar ve öğretim elemanının yaratacağı Ar-Ge ortamında olmaya davet ediyoruz” dedi

“ÇEŞİTLİ İMKANLAR SAĞLAYAN BİR SOSYAL YAŞAM ALANI KURUYORUZ”
“Teknopark katılımcı firmaları YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde her türlü sosyal, kültürel ve spor tesisi olanaklarından yararlanabilmektedir” diyen Bektaş, “Yerleşke içinde en az 6 adet kafeterya, fitness salonları ve sauna, 400 kişi kapasiteli kapalı spor salonu, masa tenisi masası, tenis kortları, basketbol sahaları, Uzak Doğu sporları, çalışma salonu, dans salonu, açık yüzme havuzu mevcuttur. Ayrıca Teknopark sahası içinde üst düzey sosyal, spor ve dinlenme gibi çeşitli imkanlar sağlayan bir sosyal yaşam alanı kuruyoruz” şeklinde konuştu.

“DAHA BÜYÜK AR-GE PROJELERİNE YÖNELMEK MÜMKÜNDÜR”
Öğrencilerin Teknopark’ta her türlü olanaktan faydalanarak çalıştığını ifade eden Erdem Bektaş, “Teknoparklar kuruluş yasasında öngörülen ‘Üniversite-Sanayi-Ar-Ge’ işbirliğinin en üst düzeyde gerçekleşmesi için YTÜ ve Teknopark yönetimi sanayi ve bilişim firmalarına her türlü araştırma ve geliştirme konusunda yardımcı olmaktadır. Üniversitenin öğrencileri, her türlü Ar-Ge projesini üniversite laboratuvarları ile işbirliği içinde Teknopark'ta geliştiriyorlar. Üniversitenin çok gelişmiş olan laboratuvar imkanları arasında kimya, malzeme, bilgisayar, robotiks, biyokimya, nanoteknoloji gibi alanlar mevcut olup sanayimiz ile Ar-Ge yapılmaktadır. Üniversite olanaklarının Teknopark'ın sağladığı teşvik ve vergi avantajları ile birleştirilerek daha büyük araştırma ve geliştirme projelerine yönelmek mümkündür” diye konuştu.

“BU ÜLKENİN GELECEĞİ GENÇLERDİR”
Gençlere yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Bektaş, “Bu ülkenin geleceği gençlerdir, gelecek gençlerin elinde. Bizler de okulumuzdaki kulüplerle çalışmaya özen gösteriyoruz. Bu sene özellikle Yıldız Teknik Üniversitesi’nin aktif çalışan kulüpleri ile ortak projeler gerçekleştiriyoruz. İnovasyon çalışmalarına ve bu alandaki etkinliklere özellikle ağırlık veriyoruz. 10 Haziran 2013 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirdiğimiz 'Uluslararası İnovasyon ve Teknoloji Atölyesi' etkinliğimizde de etkinliğin hazırlanması sürecinde ortak çalıştığımız öğrenci kulüplerimiz oldu. Yeni birlikteliklerle Teknopark ortaklıkları kurulacak ve Teknopark adım adım büyüyecek. Bu konuda YTÜ Rektörümüz Sayın İsmail Yüksek'te bizlere destek vermektedir” dedi

“SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNDE ÖNCÜ OLMAYI PLANLIYORUZ”
Teknopark’ta 2 binin üzerinde araştırmacının çalıştığını dile getiren Bektaş, “2003 yılında kurulan Teknopark’ın açılışını ve temel atmasını sağlayan ekipte yer alarak 2008’de inşaatlara başladık ve 2010 yılında ilk binamızda Teknopark olarak açılışımızı gerçekleştirdik. Hızla yatırımlarımıza devam ederek bugünkü 60 bin metrekare, ofis ve laboratuvar alanı olan 2 binin üzerinde araştırmacının çalıştığı, 100’ün üzerinde öğretim görevlisinin Ar-Ge yaptığı ve birçok araştırmacının ‘kuluçka şirketleri’ kurarak çalıştığı Türkiye’nin en büyük teknoparklarından biri olduk. İkitelli Sanayi Bölgesi’nde açmaya hazırlandığımız 25 bin metrekarelik ek Teknoparkımızla, sanayimizin ayağına bilim ve teknolojiyi götürerek hem en büyük Teknopark olmayı hem de sanayi-üniversite işbirliğinde öncü olmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“YTÜ, ÖNDE GELEN BİR AR-GE ÜNİVERSİTESİ OLMA YOLUNDADIR”
Davutpaşa Kampüsü’nün YTÜ’ye katılması ile birlikte üniversitenin hızla büyüdüğünü dile getiren Bektaş, “Uzun yıllar Beşiktaş Kampüsü’nde fiziksel kısıtlar altında çok başarılı bir mühendislik eğitimi vermiş olan YTÜ, alınan Davutpaşa Kampüsü ile fiziksel olarak hızla büyüdüğü gibi eğitim yönünden de hızla ilerlemektedir. Dinamik yöneticilerimiz tarafından yurt dışı ve yurt içinden birçok değerli öğretim görevlisi YTÜ’ye alınmaktadır. Teknopark’ın sağladıklarına ek Ar-Ge olanakları ile YTÜ, önde gelen bir Ar-Ge üniversitesi olma yolundadır. Teknopark’ın fiziksel konumunu geliştirirken, Ar-Ge ve inovasyon eğitiminde de önemli çalışmaları bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

YTÜ TEKNOPARK’TA AR-GE ATÖLYESİ
“Endüstriyel Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Lisansüstü Eğitim Programı” hakkına da bilgi veren Bektaş, şunları söyledi:
“Teknopark’ın Ar-Ge ve inovasyona yönelik eğitimleri arasında Warwick Üniversitesi ile başlattığı Endüstriyel Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Lisansüstü Eğitim Programı çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu program temel bilim ve teknoloji dalında lisans eğitimi almış olan ve/veya çalışan personelin Warwick Sertifikası veya master almalarına imkan tanıyan, iş bulmaya ve işinde yükselmeye faydalı olacak bir uluslararası programdır. Bu program TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) tarafından burs verilerek desteklenmektedir. Ayrıca TİM ve sanayimizin destekleri ile Teknopark’ta Warwick Modeli bir Prototip ve Uygulama Atölyesi kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Ar-Ge’nin olmazsa olmaz bir bileşeni olan böyle bir atölyenin YTÜ’de kurulması ile öğrencilerin ve araştırmacıların elle tutulur ürünler geliştirerek, teşvik edilmeleri sağlanacaktır.”
Kaynak: İHA