Sü İltek'ten 'Lıgnofood' Projesi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK), küçük ve orta boy işletmeler yararına hazırladığı "LIGNOFOOD" projesiyle 7. Çerçeve Avrupa Projesi'nde yüzde 10'luk başarı dilimine girerek desteklenmeye hak kazandı.

SÜ İLTEK Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ersöz'ün başkanlığındaki projeyi Yrd. Doç. Dr. Meltem Demirel Kars, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kars, Yrd. Doç. Dr. Meryem Kara, Yrd. Doç. Dr. Serpil Edebali ve Dr. Saliha Dinç yürütüyor.
Ersöz, projeyle Avrupa ve Konya'da yetiştirilen kenevir ve lif kaynaklı bitkilerin sapları başta olmak üzere lignoselülozik tarımsal yan ürünlerin sağlıklı gıda katkı maddelerine dönüştürülmesi hedeflendiğini söyledi.

"Dönüşüm sonrası elde edilen ksilitol adı verilen bileşen, şeker hastalarının kullanabileceği düşük kalorili bir tatlandırıcı olarak kullanılabilirken, ksilo-oligosakkaritler ise sindirim sistemini kuvvetlendirici iyi bir prebiyotik olarak kullanılabilecektir" diyen Ersöz, şunları kaydetti:
"İspanya'da Kataliz ve Petrokimya Enstitüsü'nde projenin ilk toplantısını İspanya, İtalya, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerin de katılımıyla gerçekleştirdik. Proje ortağı olan 5 ülke ile çalışmalar yapıyoruz. Projeler gıda ve biyoteknolojik temelli şirketlerin oluşturduğu ortaklıkla yürütülüyor. Laboratuvar çalışmaları sonunda elde edilen bileşenlerin bağırsak hücrelerine etkileri incelenecek. Olumlu sonuçlar alınırsa gıda katkı maddesi olarak kullanımı mümkün olacak. Lignoselülozik tarımsal yan ürünler ve çöpe atılacak olan bitki sapları ve samanları bu projeyle katma değeri yüksek gıda katkı maddelerine dönüştürülmüş olacak."
Kaynak: AA