Sodes Projesi Ev Kadınlarının Umudu Oldu

Bayburt'un Demirözü ilçesinde Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında faaliyete geçirilen "Tarladan Sanayiye Kadın İş Gücü" projesi, evin geçimine destek olmak isteyen yöredeki ev kadınlarının umudu oldu.

Demirözü Belediye Başkanı Selami Ersen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'ta SODES kapsamında başlatılan projenin, ilçede atıl durumda bulunan kapalı spor salonunun bir bölümünde faaliyete geçirildiğini belirterek, proje çerçevesinde ev kadınlarının da burada çalışarak ailelerinin geçimine destek olduğunu söyledi.

Projeye 22 kadın, 8 erkekle başladıklarını ve ileride daha çok kadının salondaki atölyelerde çalışmasını amaçladıklarını ifade eden Ersen, "Vardiya sistemi ya da ilave makinelerle işimizi büyüterek alan kapasitemizi iki katına çıkarmak istiyoruz. İlk etapta kapasitemizi 60 kişiye, daha sonra da 100 kişiye çıkarmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra özelikle evinde oturup çocuğuna bakmak zorunda kalan, ev işlerini yapmak zorunda olan kadınlara yönelik istihdam oluşturmak istiyoruz. Bunu belediyemizin hazırlayarak SODES'e sunduğu proje ile yapmaktayız" dedi.

Ersen, ilçenin en büyük sorununun istihdam olduğunu anlatarak, ilçede başlatılan projenin başarıya ulaşması halinde yörenin temel sorunu haline gelen göçün azalmasına da katkı sağlayacağını ifade etti.

- "Projenin göçün durması yönünde katkısı olacak"
Projenin Demirözü'nde gerçek manada yapılmış ilk yatırım olduğunu ifade eden Ersen, şöyle konuştu:
"Projede inşallah başarılı oluruz. Bu konuda çalışanlarımıza, kursiyerlerimize çok büyük iş düşüyor. Çünkü bu bizim önümüzü görüp risk almamız açısından çok önemli. Usta öğreticilerimizden öğrendiğimiz kadarıyla işe elleri yatkın olan bayanlarımız başarılı ve bu işi çok çabuk öğrendiler. Böyle giderse inşallah biz de kapasiteyi artırarak daha çok bayana iş vereceğiz. Bu da ev ekonomisine ciddi bir katkı sağlamış olacak. Özellikle göçün durması yönünde bir katkısı olacak. Yani evin ekonomik yükü sadece erkeğe kalmamış olacak."
Proje kapsamında oluşturulan atölyede işe başlayan kadınlardan 6 çocuk annesi Sevim Güder, ev kadını olduğunu belirterek, "İş imkanımız yoktu. Belediyemizden Allah razı olsun. Proje yeni nesillere de inşallah iş imkanı sağlar, biz de vesile oluruz. Eşim asgari ücretle tek başına çalışıyordu. Şimdi bize de bu iş imkanı çıktı. En azından eşime az da olsa yardımcı olacağım" dedi.

Büşra Aydeniz ise proje kapsamında kazandığı para ile üniversitede okuyan ağabeyine destek olmak istediğini dile getirerek, "Burada bulduğum iş ile babama destek olacağım. Dört kardeşiz, ağabeyim üniversitede okuyor, onun okumasına destek olacağım" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA