Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi Almanya'da

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Mısır'da, ifade ve basın özgürlüğü konularında kendilerini endişeye sevk eden gelişmeler olduğunu söyledi.

Steinmeier, Avrupa turu kapsamında Berlin'e gelen Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile Dışişleri Bakanlığında görüşü.
Görüşme öncesinde konuk bakan ile basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Steinmeier, Mısır'ın sadece Avrupa ve Almanya için değil, Kuzey Afrika açısından da önemli bir ülke olduğunu kaydetti.

"Sadece ikili ilişkilerimiz değil, aynı zamanda Kuzey Afrika'da siyasi istikrar için, Mısır'da sağlam bir demokrasiye geçişin başarılması gerekiyor" diyen Steinmeier, "Mısır'da insanlara ülkelerinin geleceğini kendilerinin şekillendirebilme fırsatı tanınması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Mısır'ı istikrarsızlığa iten son gelişmeleri görüşmelerinde ele alacaklarını belirten Steinmeier, "İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü konularında bizi endişeye sevk eden gelişmeler var. Tüm bu konuları konuşacağız" dedi.

Görüşmelerinde, Suriye konusundaki gelişmeleri de ele alacaklarını ifade eden Steinmeier, şunları kaydetti:
"Cenevre-2 Konferansı'nda siyasi çözüm çabalarına başladık. Bu yolun başarı getireceği konusunda kesin bir şey söylemek zor, temkinli olmak gerekiyor. Umuyorum ki 10 Şubat'ta başlayacak Cenevre görüşmelerinin ikinci turunda, ilk turda yapılamamış olanlar yaşama geçirilebilir. Umarım ikinci tur görüşmelerde, belli bölgelerde silahların susması, acil yardım bekleyen bölgelere insani yardım erişiminin sağlanması konularında uzlaşma sağlanabilir."
-"Suriye'deki durum aşırı tehlikeli"-
Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ise yaptığı açıklamada, Suriye konusunda "aşırı tehlikeli bir durumla" karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Siyasi bir çözüm bulunması gerekiyor. Suriye'nin birliği korunmalı ve demokratik bir sistem kurulmalıdır" değerlendirmesini yaptı.
İki ülke arasında bilim, kültür, ekonomi alanlarında çok yakın ilişkiler olduğunu kaydeden Fehmi, geçen yıllarda sağlanmış olan ekonomik yardımlar için de teşekkür etti.
Görevlerinin "demokratik, özgür bir devleti inşa etme" olduğunu söyleyen Fehmi, şu anda ülkenin ciddi bir terör tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu iddia etti. Mısır'da tüm barışçıl görüşlerin ifade edilmesinin, anayasa ve yasalar çerçevesinde serbest olduğunu, herkesin serbestçe yazıp çizebildiğini ve bunları dağıtabildiğini savunan Fehmi, uluslararası medyayı da ülkeye davet etti.
Bakanların açıklamasının ardından soru kabul edilmezken, heyetlerin görüşmeye geçmeye hazırlandığı anda bir basın mensubunun, Mısır'da tutuklanan El Cezire çalışanlarıyla ilgili sorusu üzerine, Mısır Dışişleri Bakanı herhangi bir karşılık vermedi. Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise "Bu gelişmelere endişeyle bakıyoruz. Bu konuyu görüşmemizde ele alacağız" demekle yetindi.
- Fehmi'nin Berlin ziyaretine protesto-
Öte yandan, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi'nin Steinmeier ile görüştüğü sırada bir grup Mısırlı Dışişleri Bakanlığı önünde toplanarak darbe yönetimini ve Fehmi'nin ziyaretini protesto etti.
"Demokrasiyle seçilen Mursi bizim Cumhurbaşkanımız" sloganı atan göstericiler, "Darbeye hayır", "Demokrasi ve hukuk devleti için eylem yapıyoruz" yazılı pankartlar açtı.
Kaynak: AA