Ukrayna'daki Siyasi Kriz

Ukrayna'daki muhalif "Udar" Partisi lideri Vitaliy Kliçko, Ukrayna Cumhurbaşkanının siyasi krizin çözümüne yönelik somut eylemlerden kaçtığını ve parlamento üzerinden bu durumu çıkmaza sokmak istediğini belirtti.

Parlamentoda, 2004 yılı anayasasına geri dönülmesine ilişkin destek alamayan Kliçko, konuyu görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Kliçko, Yanukoviç'in anayasanın değiştirilmesi için aylar gerekeceğini ve bu sürecin hukuki bir alanda sürdürülmesi gerektiğini dile getirdiğini kaydederek, oysa ülkenin böyle bir zamanı olmadığını ve bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Kliçko, ne Cumhurbaşkanının ne de Bölgeler Partisinin bu sorunu çözmeye niyetli olduğunu ileri sürerek, "Cumhurbaşkanı bunu istemeyerek, durumu daha da ciddileştiriyor. Bu devlet başkanının sorumsuzca bir yaklaşımı ve böyle hareketlerle insanları daha radikal eylemlerde bulunmaya sürüklüyor. Cumhurbaşkanı Yanukoviç, siyasi krizin çözümüne yönelik somut eylemlerden kaçıyor ve parlamento üzerinden bu durumu çıkmaza sokuyor" diye konuştu.

Kliçko, hükümetin tavırlarından ve müzakerelerdeki sahtekarlıklardan dolayı, partisinin söz konusu müzakerelerde üst düzey uluslararası aracıların bulunmasını istediğini dile getirdi.
Çözümün uzatılmasıyla ancak toplumdaki gerginliğin artacağını belirten Kliçko, krizin çözümüne yönelik adımların en kısa zamanda atılmasında parlamentoya çok büyük görev düştüğünü vurguladı.

Kaynak: AA