Ktso Başkanı Ekrem Gök İkaz Uyardı;
Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ekrem Gök, Kırıkkale’de binlerce işyerine her an ceza gelebileceğini söyledi.
KTSO Başkanı Ekrem Gök, arka arkaya çeşitli yasalar, yönetmelikler ve tebliğler çıktığını belirterek, bunlarla birlikte, işyerlerine bazı yükümlülükler ve uymayana da cezalar geldiğini dile getirdi. Cezalardan bir kısmının, her ay itibariyle işlediğini söyleyen Gök, “Öyle ki 2014 Şubat ayında kesilecek ceza, birçok işletmenin sermayesinden de fazla. İşletme sahipleri, haklı olarak ben bu kadar mevzuatı nereden bileyim diyebilir Ancak Kanunları bilmemenin mazeret olmadığı da ayrı bir gerçek. Yapmadığınız varsa, bir an önce tamamlayın” dedi.
RİSK DEĞERLENDİRMESİ
Başkan Gök, işçi çalıştıran (çırak ve apartman kapıcısı dahil) tüm işyerleri Ocak 2013 itibariyle risk değerlendirmesi yaptırmak zorunda olduğunu hatırlatarak, “Risk değerlendirmesi yaptıracak olan işyeri sayısı üç milyon civarında. Risk değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) internet sitesinde, işkolları itibariyle var. Risk değerlendirmesi yaptırmayan (apartman, çiçekçi, bakkal veya berbere) ilk ay için 3.361 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 5.042 TL idari para cezası kesilecek. Bunlar Şubat dahil 14 aylık ceza ile karşı karşıya kalabilirler. Buda 50 bin lirayı aşan bir ceza demektir ki bir apartmanı, çiçekçiyi, bakkalı, berberi perişan eder. Risk değerlendirmesini, Ocak 2013 tarihini yazarak, bir an önce yaptırmanızda yarar var. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde 1 Ocak 2013’de, 50’nin altında işçi çalıştıran(berber, kuaför, cilt bakımı, hamam, matbaa, kavun karpuz yetiştirme, leblebi çekirdek imalatı, gıda ürünler imalatı gibi) tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde 1 Ocak 2014’den itibaren, 50’nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde (apartmanlarda, kırtasiyeci, bakkal, kuyumcu, konfeksiyoncu, vb işyerlerinde) 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren, İşyeri hekimi, İş güvenliği uzmanı, Diğer sağlık personeli (hemşire vb), istihdam edilmesi ya da ortak sağlık ve güvenlik biriminden hizmet alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
9 KİŞİ VE ALTINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA DEVLET DESTEĞİ
9 kişi ve altında işçi çalıştıranlara, devlet desteği olduğunu belirten Gök, "Bunun tutarı da çok tehlikeli işyerlerinde işçi başına 17 TL. Tehlikeli işyerlerinde işçi başına 15 TL olacak. Bu destek üçer aylık dönemler halinde SGK tarafından ödenecek. Kuşkusuz bu para yeterli değil, aşan kısmını işveren ödeyecek. Doktor, uzman ve hemşire istihdam edilmemesi veya istihdam edenlerden hizmet alınmaması durumunda, üçü için her ay itibariyle 14 bin TL idari para cezası kesilecek” diye konuştu.