Bdp Grup Toplantısı

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis'e bir yasa teklifi vereceklerini belirterek, "Bir daha hiçbir dava güvenlik gerekçesiyle hiçbir yere davet edilmemelidir.

Bdp Grup Toplantısı
Biz muhalefet partilerinin de iktidar içinde vicdanı olan milletvekillerinin bu yasa teklifine destek vermelerini bekliyoruz" dedi.


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, grup toplantısında yaptığı konuşmada, 2014 Kış Olimpiyatları'nın Soçi'de Çerkez katliamanını yapıldığı olimpiyat köyünde yapılacağını kaydederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çerkez katliamı ve sürgününü hatırlatmak adına olimpiyatı protesto etmesi gerektiğini savundu. Dün Kayseri'de önemli bir duruşmanın olduğunu anlatan Demirtaş, "(Ali İsmail Korkmaz'ın Davası) Cinayet devlet eliyle Eskişehir'de işlenmiş ama duruşma Kayseri'deydi. Daha önce de Türkiye'de birçok benzeri davada, kamu görevlilerinin, polisin yargılandığı davada güvenlik gerekçesiyle katliamın gerçekleştiği ilde değil oraya uzak ilde duruşma yapılma kararı alınıyor. Türkiye'de bu yönlü kamuoyunun yakından izlediği davaların hiçbiri olayın olduğu yerde görülmüş davalar değil. Lice'nin yakılması meselesi Lice'de oldu. Davada yargılananların güvenliği yok gerekçesiyle Eskişehir'e alındı" dedi.

Her seferinde davaya müdahil olanların güvenliğinin tehlikeye girdiğini söyleyen Demirtaş, bugüne kadar saldırıya uğramış sanığın olmadığını ifade etti.

Demirtaş, "Bunların Alilerden hesap sorma gibi bir zihniyetleri var. Maalesef ki bitmiyor. Alileri sokak ortasında dövmek caizdir. Yargılarken hakaret ederken yargılamak bunlar için caizdir ama bütün Alilerin birleşmesi lazım. Bu zihniyetin halka hesap vermesinin zamanı geçmiştir. Neyle yargılanıyorlar? Kasten adam öldürmek. Savcı bile tutuklanmasını talep ediyor, mahkeme gerek görmüyor. Sen 15 yaşında slogan atan çocukların hesabını nasıl vereceksin? 3 yıldır tutuklananı 5 yıldır tutuklu gibi yargılıyorsun. Bu adalet sistemi, iktidarların yarattığı faşizmin kaleleri hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, "Bugün diyor ya 'paralel paralel'. Sen onlardan daha paralelsin. Beraber yaptınız. Yıllardır bu zihniyeti birlikte oluşturdunuz ama artık maalesef ki bu ülkede yargılama durumuyla karşı karşıya kalan hiçbir yurttaş duruşma salonuna giremiyor. Mahkemelerde adalet dağıtılmadığını herkes biliyor. Herkes kendine yakın bir yargı oluşturmaya çalışıyor. Türkiye'de yargıcı ve mahkemesi olmayan tek siyasi hareket biziz. AKP'nin yargısı, mahkemesi var. Devlet hiçbir zaman halkın devleti olamadı. Başından beri kurulduğu günden beri, zevkini ve sefasını sürdükleri yapıdır devlet. Bu anlayış bunlardan hesap soramaz. Bunların bu iradesi, gücü yok. Kendi kendinden hesap soran yapı göremezsiniz. Her girişinde Ali İsmail'in annesi bu dramı yaşamaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Meclis'e bir yasa teklifi vereceklerini belirten Demirtaş, "Bir daha hiçbir dava güvenlik gerekçesiyle hiçbir yere davet edilmemelidir. Biz muhalefet partilerinin de iktidar içinde vicdanı olan milletvekillerinin bu yasa teklifine destek vermelerini bekliyoruz" dedi.

Demirtaş, "Paralel devlet. Bizden daha iyi biliyorsun olduğunu. Paralel devletle ilgili hiçkimse yargılanmayacak mı? Elinde belge varsa al bunu önüne koy. En ağır suçla itham erdeceksiniz. Varlığından herkes haberdar olacak ama yargılamayacaksınız. Ergenekon'da olduğu gibi, sadece sana karşı gelmiş olanları içeri tutup atacaksın. Bir paralel örgüt tasviye süreci yaşamıyor Türkiye. Onun yerine kendi AKP devletini ikame ediyor" ifadelerine yer verdi.

"CEMAAT DEMOKRASİDEN YANA TAVIR KOYMALIDIR"
Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yeni bir anayasa. Parlamentonun hükümete bağlı olmadığı bir demokratik sistem. Bunları yaparsanız kurtarabilirsin. Bunları yapmazsanız burnunuzdan fitil fitil geliyor. Gidişat aşağı doğrudur ve bunu durdurmanız imkansızdır. Bir kez daha polis devletini güçlendirerek sadece birkaç ay zaman kazandırabilirsiniz. 30 Mart bunun ilk göstergesi olacak. Biletini 30 Mart'ta vereceğiz. İlk genel seçimlerde otobüse bindirip yollayacağız. Cemaat dinimize uygun bir tavır almak istiyorsa demokrasiden yana tavır koymalıdır. Bir cemaat olarak İslamiyete ve topluma hizmet etmek istiyorsanız, siz de bu işin içinden alnınızın hakkıyla çıkmak ve hesabını vermek istiyorsanız yaptığınız işlerin hesabını verin. Şantajla güç oluşturmak için din kullanılamaz. 'Dinimiz siz bu işlere alet edin' diye insanlığa gönderilmiş bir din değildir. Bugün İslamiyete de en büyük zararı inanın ki Cumhuriyet tarihi boyunca en büyük zararı veren bunlar olmuştur. Paralel derin işler, haksızlık zulümler ilk defa bunların döneminde İslami camiaya mal olmuştur. Paralel devlet zihniyetiyle her kişinin zulmü bunlara mal olmuştur."
Demirtaş, AK Parti'nin seçim sonuçlarını izlerken yanından sağlık ekipleri ve dil altı haplarını ayırmaması gerektiğini ifade etti.

"Korkunuz yoksa, eğer yaptıklarınızdan çekinmiyorsanız bırakın adil yargı sizi de bizi de yargılasın" diyen Demirtaş, "Biz, yaptığımız konuşmalardan siz çaldıklarınızdan dolayı mahkeme önüne çıkalım. Neresinden baksanız 5 bine yakın fezleke birikti. Siz korkmuyorsanız, hadi o zaman. Korkunuz yoksa, yargıçları serbest bırakın. İnternet düzenlemeleri. Korkunuz yoksa, neden interneti yasaklamaya çalışıyorsunuz. Bu konuda ilkeli dururlarsa biz tekrar tartışılmasına hazırız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin başından beri Suriye'de kaybetmiş bir ülke olduğunu savunan Demirtaş, "İlk andan beri uyguladığı politika Suriye'de akan kanın artmasına neden oldu. Mezhepçi politika, orada radikal grupların desteklenmesi, Türkiye sınırlarının El-Nusra gibi gruplara açılması, para desteği verilmesi, bütün bunların Suriye'de akan kanın artmasına neden olmuştur" diye konuştu.

PYD EŞ BAŞKANI ASYA ABDULLAH DA GRUP TOPLANTISINA KATILDI
PYD Eş Başkanı Asya Abdullah da grup toplantısına katıldı.

Abdullah'ın oradan gelirken bile büyük bir zulümle karşılaşarak sınırı geçtiğini anlatan Demirtaş, "Bir siyasi lidere bile kapıda binbir zorluk çıkarılarak, girişimler sonucunda izin veriliyor" ifadelerine yer verdi

Kaynak: İHA