Akosman Açıklaması

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Cengiz Akosman, “Kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar, ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

Akosman Açıklaması

Kanserin, dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Cengiz Akosman, yaptığı konuşmada, “Kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir hastalıktır. Kanser halk arasında habis tümör olarak bilinir. Sıçrama yapma, başka dokulara yayılma özelliği gösterir. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanserin oluşmasında etkili birçok neden sayılabilir. Ailesel ve genetik faktörler, kişinin yaşam tarzı ve dış etkenlerden kaynaklanan çevresel faktörler. Bu üç ana faktörün etkileşimi kanser oluşma riskini belirlemektedir. Radyasyona maruz kalma, kimyasal maddeler, hava kirliliği, sigara içmek, alkol kullanımı, enfeksiyonlar, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivitenin azlığı dünya genelinde ana risk faktörleridir” diye konuştu

"VÜCUDUNUZDAKİ GENEL DEĞİŞİKLİKLERİ DİKKATE ALIN"
Kanserde erken tanının yaşam kalitesi ve süresinin artması için çok önemli olduğunu, bu hastalığı yenmenin yolunun ise onu tanımak ve doğru tedavi stratejisini belirlemekten geçtiğini ifade eden Uzm. Dr. Cengiz Akosman, “Kanser için en iyi tedavi erken teşhistir. Erken teşhisi ciddiye alın, doktora gitmek için mutlaka hastalanmayı veya hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasını beklemeyin. Sigara içmemek, alkol almamak ya da miktarını en aza indirmek, radyasyondan uzak durmak, enfeksiyonlardan korunmak, sağlıklı beslenmek, kilo dengesini korumak ve egzersiz yapmak kanserden korunabilmek için alınabilecek başlıca önlemlerdir. Kanserde erken belirti ve bulguları öğrenerek riskleri bilmek, kanser tarama programlarına girmek de kanserden korunma konusunda önemli adımlardır. Kişinin bedeninde ele gelen kitleler ve şişlikler, deri değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar, bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar ve akıntılar, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ses kısıklığı, açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik ve ağrı kanserin belirtileri olabilmektedir. Bu gibi şikayetleri olanlar hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurarak, gerekli kontrolleri yaptırmayı ihmal etmemelidirler. Unutmayın ki erken teşhis konduğunda kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA