Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Laboratuvarı Açıldı

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde “Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü” laboratuvarı açıldı.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Laboratuvarı Açıldı

Açılışta konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’un tarihte olduğu gibi bugünde çevre illere ve bölge ülkelerine hizmet ettiğini söyledi.

Üniversiteleri, bilgiyi ve teknolojiyi üreten, ürettiğini paylaşan, şehrine, bölgesine ve ülkesinin hizmetine sunan kurumlar olarak gördüklerini belirten Rektör Koçak, son teknoloji ürünlerine kavuşan merkezi araştırma laboratuvarlarıyla, çevre illere ve bölge ülkelerine hizmet etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Atatürk Üniversitesi Kalp Merkezi’nin, üniversite hastaneleri içerisinde ilk defa ameliyatsız kalp kapağı değişimini de gerçekleştirdiğini hatırlatan Koçak, “Üniversitemizdeki diğer birimlerimizde de yeni teknolojileri kullanarak daha başarılı işler yapacağımıza inanıyorum” dedi.

Metalürji ve Malzeme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersin Aslan eğitime yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu söyledi.

Aslan, “ İstanbul Demir, Demir Dışı Metalleri İhracatçıları Birliği Duyarlı Sanayici işadamlarını üniversitemizde görmekten dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bölümümüz, 1996 yılında kuruldu. Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü; organik ve inorganik kökenli, dolap veya sentetik hammaddeden başlayarak, metal seramik ve polimer esaslı mühendislik malzemelerinin tasarlanmasını, geliştirilmesini ve üretilmesini ve bunların özelliklerinin teknik ihtiyaçlarını kapsar. Bölümümüz çok disiplinli bir alanı kapsar. Bir taraftan geliştirilen ürünlerin daha da geliştirilmesi diğer taraftan yeni ve yaratıcı yaklaşımlarla alternatiflerin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Alanımız son yıllarda ayrı bir önem kazandı. 2005 itibariyle 25 üniversitede bu bölüm yer alıyor. Eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır.” şeklinde konuştu.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, Ulu önder Atatürk’ün adını taşıdığı bir üniversitede olmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Öztiryaki konuşmasına şöyle devam etti: “Böyle bir üniversiteye hep beraber karar verip ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha görüyoruz. Üniversitenin böyle bir laboratuvarının metalürji alanındaki eksikliği gidereceğini düşünüyorum. Bu işin ana fikri katma değer yapmaktan, tasarım yapmaktan, AR-GE yapmaktan geçiyor. Başka türlü yaşam seviyesi yüksek gençler, Türkiye yaratamayız. Çok ürün değil çok çalışarak yenilikler yapmaya çalışacağız. Dünyada nasıl rekabet edebiliriz bunu çabası içinde olmalıyız. Üniversite-Sanayi işbirliği bir model bu modelin öğrencilerle temas edebilmesini çok iyi başarabilmeliyiz. Üniversiteli gençler için laboratuvarın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Problemleri de biliyoruz. Dolayısıyla bunları çözmek için bunların hesaplarını yaptık. Üniversiteyi de gördüğümüzde çok şeyler yapabileceğimizi gördük. Devamını da getirebiliriz. Bu işin buraya getirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Metalorafik olarak hazırlanmış malzemenin mekanik özelliklerini belirlemede ve cevherde kıymetli minerallerin elde edilmesi hizmeti verecek olan laboratuvar da yaklaşık 15 çalışan ve 6 öğretim üyesi görev yapacak.
Kaynak: İHA