Kerry’den Ukrayna’ya Çağrı Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’daki taraflara her tür provokasyondan kaçınılması çağrısında bulundu.


ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile Washington’da bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler, trans-Atlantik ticaret gibi konular ele alınırken ağırlıklı olarak Ukrayna’daki siyasi ve ekonomik durum görüşüldü. Kerry, Ukrayna’da geçici hükümet kurulmasına giden yolun önünü açan anlaşmaya varılmasında Steinmeier’in gösterdiği liderlikten övgüyle bahsederek, Kiev’de istikrarın sağlanması sorumluluğunu “ortak yük” olarak nitelendirdi.

Ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan iki bakan, yeni Ukrayna hükümetinin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını ve yeni hükümetle çalışmak için sabırsızlandıklarını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, yaptığı konuşmada bütün taraflara “her tür provokasyondan kaçınılması” çağrısında bulundu. Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un, Moskova’nın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyacağı sözünü verdiğini dile getiren Kerry, “Sözler yalnızca sözdür. Eylemlerin ve sonrasında yapılan seçimlerin en büyük farkı oluşturduğunu hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de olumlu gelişmelere rağmen durumun “büyük bir sorun olmaya devam ettiğini” belirterek, Kiev yöneticilerinin artık “bütün Ukrayna’nın hükümeti olduklarını göstermeleri ve ülkede ekonomik istikrarı sağlayabilmek için bütün uluslararası kuruluşlar ve komşularıyla birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi. Steinmeier, “Doğu ile Batı, Ukrayna’nın geleceği konusunda tartışmamalı” ifadesinde bulundu.
Kaynak: İHA