TÜBİTAK’ta görevden alma

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, telefon dinlemeleriyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TÜBİTAK’ta görevden alma
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarını "incelemeyi gerektirmeyecek kadar açık bir montaj” olarak niteledi. Işık, TÜBİTAK’ta bir başkanın görevden alındığını, 5 kişinin de ilişkisinin kesildiğini açıkladı.

Fikri Işık, TÜBİTAK'tan dinleme yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak, “Orada dün Sayın Başbakanımızın ifade ettiği, maalesef bu paralel yapının en fazla sızma girişimlerinde bulunduğu kurumlardan biri. Bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz” dedi.

TÜBİTAK'ta görevden alınan personelin olup olmadığının sorulması üzerine de Işık, sayı olarak tam veremese de şu ana kadar görevden alınan personelin olduğunu söyledi.

TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun kararlarıyla görevden alınanların olduğunu hatırlatan Bakan Işık, BİLGEM'in eski Başkanı Hasan Palaz ve Marmara Araştırma Merkezi'nin (MAM) Başkanı Murat Aydın'ın bu kapsamda olduğunu ifade etti.

'CADI AVI DÜŞÜNMÜYORUZ'
Bakan Işık, "Bununla ilgili bazı şeyler var ama her görevden alma, illa bu yapıyla alakalıdır demek de doğru değil. Onun da özellikle altını çizmek isterim. İnsanların bir de onuru var. Bu yapıyla alakalı diye, böyle bir toptancı yaklaşımımız da yok. Ne bir cadı avı düşüncemiz var, ne de devlet içerisine çöreklenmiş bu yapıya müsamahamız var. Bu iki noktada hassasız" diye konuştu.

Dinlemelerin 17 Aralık süreciyle ilişkili olduğunu ifade eden Işık, “Sayın Başbakanımızın telefonu dinlenmiş. Bu, 17 Aralık süreciyle birlikte ortaya çıkan net bir durum. Bunun üzerine, Şubat ayının 1'inde yeni atanan BİLGEM Başkanı'na verdiğim talimat, kesinlikle kriptolu telefonların incelenmesi. Bunun 3 fazlı bir incelemeyle yapılması. Bu talimat dün verilmedi. 1 Şubat itibarıyla göreve gelen yeni BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin'e verdiğimiz talimattı. O da bu sistemin güvenliğini, donanımını ve yazılımını mutlaka bir incelemeye alacağız” dedi.

'KRİPTOLU TELEFONA BAKAN 5 KİŞİ İZNE ÇIKTI'

BİLGEM'de 5 kişinin de kurumla ilişkilerinin kesildiğini ifade eden Işık, şöyle konuştu: “Yeni atanan BİLGEM Başkanı'na verdiğim talimat, kriptolu telefonların incelenmesidir. Bu talimat dün verilmedi. Talimatı 1 Şubat'ta verdim. Güvenlik, donanım ve yazılımı incelemeye alınacak. Bu sabah BİLGEM'deki kriptolu telefonlara bakan, bildiğim kadarıyla 5 kişi, izne ayrıldı ve kurumla şu anda çalıştıkları mekanla irtibatları kesildi.”

Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu inceleme bitene kadar da ve sonuç ortaya çıkana kadar da bu konudaki çalışmamız sürecek. iki çalışma yapıyoruz. Bir, idari soruşturma açılması talimatını verdim. İkincisi de teknik inceleme. Daha önceden verdiğim talimatın yoğunlaştırılmasını tekrar arkadaşlarıma söyledim."

'ÇOK AÇIK MONTAJ'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydının montaj olduğunu dile getiren Işık, “Ben o ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim. Daha sonra biraz daha detaylı baktığım zaman, bu benim şahsi tespitlerim. Sayın Başbakan Konya'da olduğu halde, Ankara'da, iki kişi konuşurken birisi çok sessiz, kısık sesle konuşurken diğerinin bağırması, psikoloji açısından çok normal bir durum olmaz. Bu çok açık ve net bir montaj. Eğer Başbakanlık, TÜBİTAK'tan teknik bir inceleme isterse, biz tabii ki onu yaparız ama teknik incelemeyi gerektirmeyecek kadar açık bir montaj olduğu ortada. Bunu, başka hiçbir teknik incelemeye gerek duymadan söyleyebiliriz” dedi.

'AĞRI DAĞI'NIN YERİNİ BİLMİYOR'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun “O kayıtlar Ağrı Dağı kadar gerçek” sözlerini hatırlatan Işık, “Dün, Sayın Kılıçdaroğlu, 'Bu ses, Ağrı Dağı kadar gerçektir' dedi. Herhalde Sayın Kılıçdaroğlu, Ağrı Dağı'nı Konya'da zannediyor. Bu kadar açık ve net montajı görmüyorsa, herhalde Ağrı Dağı'nın yerini de bilmiyordur diye düşünüyorum” diye konuştu.

Kriptolu telefonların da dinlendiğinin belirlendiğini dile getiren Işık, “Ama kimin dinlediği ve nasıl dinlediği noktası, teknik inceleme sonucu ortaya çıkacak. Bu teknik inceleme bitmeden, 'şöyle olmuştur' demem mümkün değil" diye konuştu.