Pakistan'da Terörle Mücadele

Pakistan'da terörle mücadelede yeni güvenlik stratejisi oluşturuldu.

İçişleri Bakanı Nisar Ali Han Ulusal, Meclis'te yeni milli güvenlik konseptini açıkladı.

Ülkedeki terörist faaliyetlerin sonlandırılması adına yeni bir yapılanmaya gerek duyulduğunu belirten Han, milletvekillerini bilgilendirdi.
Güvenlik tasarısının 100 sayfa ve 3 bölümden oluştuğunu belirten Han, şunları kaydetti:
"Üç bölümden oluşan yeni ulusal güvenlik politikamızın bir bölümünü gizlilik gereği şu anda açıklamıyorum ancak diğer iki bölüm strateji ve operasyonlardan oluşuyor. Bu çerçevede terörizm ile mücadele için ortak istihbarat havuzu oluşturulacaktır. Bu havuzu yönetmekle yükümlü olarak ülkedeki sivil ve askeri devlet kurumlarından 26 kişi yer alacak. Ayrıca federal hükümet ve eyalet hükümetleri istihbarat bilgileri çerçevesinde hareket edecek ve saldırılara derhal tepki verecek bir kuvvet oluşturulacak. İçişleri Bakanlığı bünyesinde de yeni bir bölüm oluşturularak, bu bölümün istihbarat kurumları, federal ve eyalet temsilcileri ile sürekli irtibat halinde olacak."
Afganistan sınırındaki Veziristan ve aşiretler bölgesindeki Pakistan Talibanı hedeflerine son dönemde yapılan hava operasyonlarının bu yeni konsept çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade eden Han, şöyle devam etti:
"Geçen dört hükümet dönemi boyunca bu konuyla ilgili bir adım atılamadı. 2001 yılında Afganistan'da başlayan savaşın ardından geçen 13 yıl boyunca ülkemizin daha güvenli olmaya ihtiyacı vardı ancak yeterli tedbirler alınmadı. Şu anda hükümet olarak en ağır koşullar altında iktidara geldik ancak bu süreçleri başarıyla atlatarak Pakistan'ı daha da güvenli bir yer haline getireceğiz."
Pakistan'da özellikle ülkenin güneyindeki liman kenti Karaçi'de adli suç oranları yüksek seviyelerde seyrederken, İran ve Afganistan'a sınır olan Belucistan Eyaleti'nde ise ayrılıkçı Belucistan Özgürlük Ordusu militanları silahlı eylemler gerçekleştiriyor. Öte yandan iç barışa en büyük tehdidi ise ülkede şeriat kanunlarının hakim olması iddasıyla silahlı ve bombalı eylemler gerçekleştiren Pakistan Talibanı oluşturuyor.
Pakistan Talibanı ile barış müzakerelerini başlatmak amacıyla Başbakan Navaz Şerif, 29 Ocak'ta Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, dört kişilik müzakere heyeti oluşturulduğunu açıklamış, daha sonra örgüt bu adıma olumlu cevap vererek kendi heyetini duyurmuştu. Ancak örgüt daha sonra kendisine yönelik operasyonların devam ettiği gerekçesiyle Haziran 2010'dan bu yana elinde tuttuğu 23 sınır muhafızını infaz etmiş ve Peşaver'de düzenlediği bombalı saldırıda binbaşı Jahanzeb Adnan hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine müzakere süreci çökmüştü.
Sınır muhafızlarının infaz edilmesi ve binbaşı Adnan'ın öldürülmesinin ardından Afganistan sınırındaki Veziristan ve aşiretler bölgesinde bulunan Pakistan Talibanı kamplarına yapılan hava operasyonlarında son bir haftada 100'den fazla örgüt mensubu öldürülmüştü.

Kaynak: AA