Ab Temsilcisi Ashton, Ukrayna'da

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB'nin Ukrayna'yı desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

Temaslarda bulunmak üzere Kiev'e gelen Ashton, Ukrayna Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ile yaptığı görüşmede, "AB'nın Ukrayna'yı desteklemeye ve diğer ülkelere de bu ülkenin sadece geçmişteki sorunlarını değil, belki de geleceğe de baktığı doğrultusunda sinyal vermeye" hazır olduğunu kaydetti.

Parlamentodan basına yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında Turçinov, ülkenin içinde bulunduğu derin siyasi, sosyal ve ekonomik kriz döneminde parlamento sürecinin, toplumun devletin önüne koyduğu sorunlar karşısında tek demokratik yol olduğunu vurguladı.
Turçinov, Ukrayna ile AB'nin Partnerlik Anlaşması imzalama konusuna gecikmeden dönmesi gerektiğine dikkati çekerek, Ukrayna'nın Avrupa'ya entegrasyon yolu ve AB'nın ülkeye sağlayacağı mali yardımın ülkenin demokratik kalkınması ve istikrarı yolundaki önemli faktörlerden olduğunu dile getirdi.

Yeni hükümetin oluşturulması, yerel yönetim organları arasındaki işbirliğinin yeniden sağlanması ve halkın emniyet birimlerine güveninin artırılmasının ülkenin önündeki acil işler arasında olduğuna işaret eden Turçinov, bu tedbirlerin ülke ekonomisinin gerilemesini engellemeye ve sosyal-ekonomik reformların başlatılmasına izin vereceğini savundu.

Ashton, ülke ziyareti çerçevesinde, protesto gösterilerinde eylemcilerin yaşamını yitirdiği alana giderek çiçek bıraktı.

Kaynak: AA