İrak'ta Şiddet Olayları

Irak'ın başkenti Bağdat'ın farklı bölgelerinde meydana gelen patlamalarda 6 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

Irak ordusuna bağlı Bağdat Operasyon Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Orduya bağlı 59'uncu Tugay Komutanlığı güçlerinin, Bağdat'ın kuzeyindeki Et-Taci ilçesine bağlı Ummu Necm es-Saniye semtinde yola patlayıcı madde döşemek isteyen silahlı kişilere açtığı ateş sonucu 4 terörist öldü" denildi.
Bağdat'ın doğusunda Cemile bölgesinde ise bir çay ocağının önünde meydana gelen patlamada 1 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Şab semtinde de arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu bir polisin hayatını kaybettiği belirtildi.
Başkent Bağdat'taki patlamalarla ilgili açıklama yapan Bağdat İl Genel Meclis Üyesi Sad el-Matlabi ise "Başkentte bu saldırılar bekleniyordu. Zira, Felluce ve Enbar'ın diğer bölgelerinde emniyet güçleri tarafından ablukaya alınan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), çatışmaları Bağdat'a taşımaya çalışıyor. Bazı IŞİD üyeleri, dikkatleri Bağdat'a çekmek ve böylece Enbar'daki sıkı güvenliği zayıflatmak için başkentte terör eylemleri düzenlemeye başladı" değerlendirmesinde bulundu.
- Ordu, Felluce'deki opersayonlarına 72 saat ara verdi
Öte yandan, Irak Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bir süredir ordu birlikleri ile aşiret milisleri arasında devam eden silahlı çatışmayı sonlandırmak için tek taraflı olarak 72 saat süreli ateşkes kararı alındığı belirtildi.
Ateşkesin kalıcı olması için kabile reisleri ve kanaat önderleri ile görüşmelerin devam ettiği belirtilen açıklamada, "Akan kanın durdurulması ve bölgedeki terör gruplarının eylemlerinin durdurulması için bu karar çok önemli" ifadesi kullanıldı.
Ordu tarafından alınan bu tek taraflı kararın "iyi niyet" göstergesi olduğu ifade edililirken, ateşkesin amacının bölgede zarar gören halkın yaralarının bir an önce sarılması olduğu, bu süre zarfında ordunun operasyon yapmayacağı vurgulandı.
Kaynak: AA