Yerli Dizel Tren Seti 'Anadolu', İzmir-bandırma Hattında

Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) tarafından Adapazarı'nda üretilen ilk yerli dizel tren seti "Anadolu", İzmir-Balıkesir-Bandırma arasında törenle seferlerine başladı.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Tren Garı'nda düzenlenen törende, bir yerdeki ulaşım imkanlarının gelişme ve kalkınmayla doğru orantılı olduğunu söyledi.

Dış ülkelere gidildiğinde gıptayla bakılan, söz edilen yüksek hızlı trenlerin Türkiye'de ağı genişleyerek kullanıldığını ifade eden Turhan, yakın zamanda Balıkesir'in de nasibini alacağını anlattı.
Yerli üretim trenlerin hizmete girmesinin gurur verici olduğuna dikkati çeken Turhan, "Bugün Balıkesir'e yatırım yapılıyorsa, özellikle yabancı sermaye geliyorsa demiryolunun büyük etkisi var. Limanlara demiryolu ulaşımının olması büyük avantaj" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur ise İzmir-Bandırma arası çalışacak yerli üretim trenlerin Balıkesir'e hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Daha önce dışarıdan ithal edilen tren setlerinin artık, ülkede yerli imkanlarla üretildiğini vurgulayan Uğur, vagonları, lokomotifleri ve rayların yerli imalat olduğunu söyledi.

Balıkesir Lojistik Köyü Projesi ve hızlı trenin getirilmesi çalışmaları gibi gelişmelerin bölge açısından önemine değinen Uğur, şunları kaydetti:
"Bu çalışmalarla Balıkesir, demiryollarının kavşağında bir il oluyor. Otoyollarla, bölünmüş yollarla, İstanbul'u İzmir'e bağlayan Balıkesir, nasıl karayollarının kavşağında il ise demiryollarının da kavşağında yer alacak. Lojistik köy, Balıkesir'e ayrı bir önem katıyor. İzmir, Manisa ve Afyonkarahisar'dan Avrupa'ya ihraç edilecek bütün ürünler, Balıkesir üzerinden Bandırma'ya ve oradan da Avrupa'ya ucuz maliyetle ulaşabilecek. Bölünmüş karayolları gibi bölünmüş demiryollarıyla da ülkemiz daha da gelişecek."
TCDD İzmir Bölge Müdürü Selim Koçbay da Bandırma-Balıkesir-İzmir ulaşımında tarihi bir gün yaşandığını belirterek, yerli dizel tren seti "Anadolu"nun bu hatta seferlerine başladığını anlattı.
Türkiye'nin hızlı tren teknolojisine sahip dünyada 8. ve Avrupa'da 6. ülke konumuna geldiğini vurgulayan Koçbay, TCDD'nin, bir yandan yüksek hızlı ve hızlı tren projelerini diğer taraftan da lojistik köy projelerini hayata geçirdiğini, yıllardır el değmemiş hatlarda yenileme çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Yerli tren setler sayesinde lokomotif, vagon ve jeneratör ünitelerinin tek sette toplandığını dile getiren Koçbay, "17 milyon liraya mal olan 4'lü yolcu tren setleri, saatte 140 kilometre hız yapabiliyor. 4'lü setler 256 koltuk yolcu kapasitelidir. Maksimum yolcu konforunu sağlamak en son teknoloji kullanılıyor" dedi.

Afyonkarahisar-İzmir arası yüksek hızlı tren projesinin inşaatına başlandığını ifade eden Koçbay, aynı zamanda Bursa-Balıkesir-İzmir yüksek hızlı tren hattının fizibilite çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından Turhan, Uğur ve Koçbay ile diğer davetliler içini gezdikleri "Anadolu" ile Balıkesir-Bandırma yönündeki Yeniköy istasyonuna kadar yolculuk etti. Turhan ve Uğur, trenin makinist kabininden Balıkesir Tren Garı'ndaki vatandaşları selamladı.
Kaynak: AA