Sgk İl Müdürü Uzun, ‘geçici İş Göremezlik Ödeneği’ Konusunda Uyardı

Gaziantep Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Mehmet Uzun, ‘Geçici İş Göremezlik Ödeneği’ konusunda işverenleri uyardı.

Sgk İl Müdürü Uzun, ‘geçici İş Göremezlik Ödeneği’ Konusunda Uyardı

İşverenlerin idari para cezası ile karşı karşıya kalmamaları için uyarıda bulunan Gaziantep SGK İL Müdürü Uzun, “Sağlık hizmet sunucularınca sigortalılar için elektronik ortamda düzenlenen istirahat raporları başhekim tarafından onaylandıktan sonra işveren modülün de “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” ekranına, Kurum veri tabanında ise ‘İşveren Onaysız Ödeme İşlemleri’ menüsü altında yer alan ‘İşveren Onaysız Ödeme’ alt menüsüne kayıt edilecektir” dedi.

İstirahat bitim tarihi itibari ile söz konusu menüde toplanan raporlara işlem yapılarak iş göremezlik ödemesi yapılacağını belirten Uzun, “Sağlık hizmet sunucularınca sigortalılar için elektronik ortamda düzenlenen istirahat raporları başhekim tarafından onaylandıktan sonra işveren modülünde ‘Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri’ ekranına düştüğünden dolayı çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılması yönünde Tebligat gönderilmeden idari para cezası uygulanacaktır” diye konuştu.

İşlemlerin yapılmadığı takdirde işverenlerin her bir sigortalı için asgari ücretin yarısı tutarında ceza uygulanacağını belirten Uzun, “Kurum tarafından gönderilen asgari ücretin yarısı tutarındaki idari para cezası tebligatı işverene tebliğ edilmeden önce işveren tarafından çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılması halinde her bir sigortalı için, asgari ücretin yarısı tutarında uygulanan idari para cezası, onda biri tutarına düşürülerek uygulanacaktır” şeklinde konuştu.

Manüel işlemler için gelen tebligatı takiben 5 iş günü içinde yapılması halinde ceza almayacaklarını ifade eden Uzun, “İşverenlerimizin bu tür bir idari para cezası ile karşı karşıya kalmamaları için öncelikle özel işyerleri için rapor manüel ise gelen tebligatı takıp eden 5 işgünü içerisinde bildirim girilirse idari para cezası uygulanmayacak daha geç girilirse ve ya hiç girilmezse idari para cezası uygulanacaktır” açıklamasını yaptı.

Raporun elektronik ortamda olması konusuna da değinen Uzun, “Eğer rapor elektronik ortamda ise raporun bittiği ayın bildirgesinin verileceği sürenin sonuna kadar yani takip eden ayın 23 ne kadar bildirim girilirse idari para cezası uygulanmayacak eğer bu süre geçerse tebligat çekilmeden idari para cezası uygulanacaktır. Kamu işyerleri için ise yine rapor tarihini takip eden ayın bildirgesinin verileceği tarih çalışılmadığına dair bildirimin girileceği son tarih olarak kabul edilecektir” açıklamasını yaptı.

Uygulamanın daha önce var olduğunu ama birçok işverenlerin bundan haberdar olmadığını belirten Uzun, şunları söyledi:
“Bu uygulama aslında daha öncede başlayan bu uygulama ama birçok işverenimiz bundan haberdar olmadığı için birçoğu cezayla karşı karşıya kalmaktadır. Burada işverenlerimizin dikkat etmesi gereken her ayın aylık hizmet prim belgesini vermeden önce sisteme otomatik olarak bilgileri girdiği için o ay yani bir önceki ay raporlu ve sigortalıları sisteme girmesi lazım. Girmediği zaman ceza ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle birkaç aydır. Bu ceza ile karşı karşıya kalan işverenlerimiz var.”
Kaynak: İHA