Manisa’da Rekabet Gücü İçin İnovasyon Çalıştayı
Manisa’da sanayide ve istihdam alanındaki rekabet gücünü geliştirmek amacıyla Avrupa Birliği (AB) Projeler ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından çalıştay düzenlendi.
Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen ve 2 gün sürecek olan çalıştıyanın ilk gününde Manisa Valisi Abdurrahman Savaş da yer aldı.
AB Bakanlığı tarafından yürütülen 2 milyon Euro bütçeli, “Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi” için seçilen 20 pilot il arasında yer alan Manisa’nın ise kabul edilen projeler arasında 3 projesi yer alıyor.
AB’nin KOBİ Politikası ve Sanayi Sektörününün İnovasyonun Finansmanı konusunda iki oturum gerçekleşti. AB Bakanlığı Sosyal Bölgesel Yenilikçi Politika Başkanlığı’ndan Merve Aydan Yılmaz, AB’nin Kobi Politikası başlığı içerisinde Girişimcilik ve Kobi’lerin geliştirlimesi, HORİZON 2020, İşletmelerin Rekabet Edebirliği ve KOBİ Programı hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Katılımcıları ağırlamaktan dolayı mutluluğunu dile getiren Elginkan Vakfı Müdürü İlhan Üttü, “Elginkan Vakfı olarak 1985’ten beri çok net şekilde belirlenen hususlarda ve konularda çalışıyoruz. Türk dili bilim ve teknoloji eğitimlerine ağırlık vererek çalışıyoruz. Günümüzün getirdiği anlayış çerçevesinde çıraklık eğitim merkezinde çıktık. Rekabet gücünün ve inavasyonun gelişmesinde öncelikle vasıflı iş gücünün artması gerekiyor. Bu eğitimlerde bizde vakıf olarak inavasyon sağladığımıza inanıyoruz. 320 bin kişiye kurs ve seminerler verdik. Aileleriyle beraber yaklaşık 1 milyon kişinin hayatlarında fark yarattık. Tamamen Türk halkına hizmet için buradayız. Bundan sonra da Avrupa birliği yolunda, ülkemize çok büyük hizmet edeceğimizi düşünüyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise şöyle konuştu: “2003 yılında başlayan görüşmeler ve Avrupa birliği ile ilgili ön şartlarla gerçekleştirdiğimiz bundan sonraki müzakerelerdeki dönem aslında merkezi hükümet ve bakanlıkla meblağ sağlanmasıyla ilgili üst yapılarda yapılan çalışmalarla devam edildi. Ve bunlarla ilgili çok güzel yollar kat edildi. Avrupa birliğinin dolgusu anlaşabilmesi, genel sekreterlik ve onun başında bulunan bakanlar arasında gerçekleşen görüşmeler sonunda Manisa’da da çalıştay yapıyoruz. İlk 25 ilin katıldığı illerin Avrupa Birliği’ne hazırlanmasını destekleyen proje tamamen Avrupa Birliği’nin bütçesi ile oluşturuldu. Bu ilk projenin yapılandırılması ve bunun sonrasında ortaya çıkan hususlar ve şuan 20 ilde yapılan ve desteklenen projeler hazırlanıyor. Bundan sonraki aşama illerin kendi performansına bağlı olarak şekillenecektir. 60 proje sunuldu ve bunun 40 tanesi kabul edildi. Bunların da 3 tanesi Manisa’ya aittir. Bizim bir sonraki aşamada daha yenilikçi ve katma değerinin en yüksek olduğu üretim kültürü olduğu anlamına geliyor. Her şey de başlangıç önemlidir. Uzmanlar tarafından tartışılacak olan bir iki gün bizi bekliyor. Ama her şey Manisa için olacaktır. Bugün kabul edilen 3 projemizden 1 tanesini inceleyeceğiz.”