Ambalaj Atıkların Geri Kazanılması

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Şube Yönetim Müdürü Işın Özdemir, İzmir'de ambalaj atıkların geri kazanılması konusunda yeterli farkındalığın olmadığını savundu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Salonu'nda düzenlenen ambalaj atıkları geri kazanılması konusundaki bilgilendirme toplantısında konuşan Özdemir, atık yönetimi esaslarına göre, ambalaj atıklarının karıştırılmadan ayrı ayrı toplanması gerektiğini hatırlattı.
Özdemir, atık yönetimi konusunun belediyelerin yükümlülüğünde olduğunu işaret ederek, belediyelerin ambalaj atık yönetim planı hazırlayarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunması gerektiğini söyledi.

Ambalaj atıkların yönetimi konusunda ambalaj üreticileri ve piyasaya sürücülerinin yükümlülüklerine de dikkati çeken Özdemir, üreticilerin ve piyasa sürücülerin geri dönüştürülebilir ambalaj üreterek, geri toplama yükümlülüklerinin olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre Bilgi Sistemi ve Ambalaj Veri Sistemi'ne kaydolmaları gerektiğini belirtti.

Özdemir, üreticilerin ve piyasa tedarikçilerinin söz konusu sistemlere kaydolmadığı takdirde, yönetmelikte belirtilen cezai müeyyidelerin uygulanacağını kaydetti.

Ambalaj atıkların geri kazanımı konusundaki istatistikleri de paylaşan Özdemir, Türkiye'de kağıt ve cam ambalajlarda geri kazanım oranlarının yüzde 20'lerden yüzde 44'lere kadar yükseldiğini aktardı.
İzmir'de ambalaj atıkların geri kazanılması konusunda yeterli farkındalığın olmadığını iddia eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Özellikle ambalajlı yiyecek ve içeceklerin satış noktalarında, bunların geri kazanımı konusu İzmir'de yeterli düzeyde değil. Okullarda, alışveriş merkezlerinde ya da otogarlarda yeteri kadar ambalaj atığı toplama ünitesi bulunmuyor. Diğer illere seyahatlerimde ambalaj atıklarının geri kazanılması konusunda İzmir'in bu illere göre daha geride olduğunu gördüm."
Kaynak: AA