Mudanya’dan Çin’e Zeytin Yağı

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Çepni köyünden Çin’e zeytin yağı ihracatı başladı.

Mudanya’dan Çin’e Zeytin Yağı

Çepni köyünde Mustafa Avcı’nın ürettiği zeytin yağının kalitesi Çinli yağ tüccarı Xian Dang Ma’nın dikkatini çekti. Ma, ilk etapta 10 bin kilo zeytin yağı alarak ülkesine götürdü.

Mustafa Avcı, “Bir ay önce bir arkadaşlarının vasıtasıyla köyümüze gelen Xian Dang Ma, burada üretilen zeytin yağı ve ev sabunlarına hayran kaldı. Ürünlerimizin kalitesinden de memnun kalan Ma ile anlaşarak Çin'e 10 bin kilo ürün ihracat ettik. Fabrikadaki üretimin her safhasında işin başında olan Ma, Türkçe konuşabilmesi sayesinde fabrikayı kendi firması gibi kabullenip çok daha uzun yıllar memleketi Çin'e buradan zeytin yağı göndermek istiyor” dedi.

Avcı, Çinlilerin Mudanya’da üretilen zeytin yağını tercih ettiklerini, bugüne kadar Yunanistan’dan temin edilen zeytin yağını bundan böyle bu yöreden temin etmek istediklerini söyledi.

Bu yıl yağlık zeytinin az olduğunu söyleyen Avcı, "Bu sıkıntı içindeyken, Xian Dang Ma köyümüze gelip, tesisimizi gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üretimi yakından takip edip, sonunda da Çin'e 10 ton zeytin yağı götürdü. Bu pazarı komşumuz Yunanistan’a kaptırmak istemiyoruz. Çin'e ihracatımız bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.

Kaynak: İHA