İğdır’da İşten Çıkarılan Aras Edaş İşçileri İçin Eylem

Iğdır'da Aras EDAŞ arıza ve bakım servisinde işten çıkarılan 16 işçi için eylem yapıldı.

İğdır’da İşten Çıkarılan Aras Edaş İşçileri İçin Eylem

Aras EDAŞ Iğdır İl Müdürlüğünde çalışan taşeron firma işçileri için Atatürk Caddesi’nde yapılan eyleme; Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman, Barış ve Demokrasi Partisi Iğdır Belediye Başkan Adayı Murat Yikit, bazı sendika üyeleri ve işçilerden oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı.

Ellerinde döviz ve pankartlarla belediye meydanına gelen grup, davul zurna eşliğinde halay çekti. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan işçilerden Metehan İlbey, taşeron işçiler olarak çalıştıklarını, enerji gibi ağır ve tehlikeli bir iş kolunda görev yaptıklarını söyledi.

Iğdır il genelinde 16 Aras EDAŞ işçisinin işten çıkarıldığını ifade eden İlbey, "Zincirleme iş akdimizin devam etmesi ve davamızı takip ettiğimiz muvazaa tespitinin diğer illerde var olan örnekleri göstermiştir ki, bizler Aras EDAŞ'ın işçileriyiz. Yani işten çıkarmalar keyfi ve hukuksuzdur. Yıllardır maaşımız hiç değişmiyor ve yol yemek paralarımız ödenmiyor. Taşeronlaştırmanın verdiği güvencesizlik hissiyatı, şirketler tarafından avantaja çevriliyor. Maaşımız ve geleceğimiz taşeronun iki dudağı arasında çıkan söze bırakılıyor ama İş Kanunu'nun 2'nci maddesi bütün yükümlülüklerin asıl işverende, yani Aras EDAŞ'ta olduğunu belirtmektedir. Biz de Aras EDAŞ olarak işten çıkarılan arkadaşlarımızın tekrar işe alınmalarını ve gerekli haklarımızın bize verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ise, sektördeki taşeronlaşma sona erdirilmeden bu sorunun çözülemeyeceğini savunarak, “İşçi arkadaşlarımız 12 saat çalıştırılarak, bin 200 TL maaş verilerek, her ihaleyi alan taşeron firmalarca yeniden haklarımız elimizden alınarak, insan dışı koşullarda çalıştırılarak, yeni sözleşmelere işten atılma tehditleri imzalatarak yeniden işe alınıyoruz. Bunun için sektördeki taşeronlaşmanın sona erdirilmesi lazım” diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasını ardından grup olaysız dağıldı.
Kaynak: İHA