Kliçko Açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşen Ukraynalı muhalefet lideri Vitali Kliçko, Alman Başbakan’dan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e ve yakın çevresine AB tarafından yaptırım uygulanmasını istediğini söyledi.


Ukrayna muhalefet liderleri Vitali Kliçko ve Andriy Yatsenyuk Almanya'nın başkenti Berlin'de Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi. Liderler, yapılan görüşmelerin ardından Alman Parlamento binasında Hristiyan Birlik Partileri Başkan Vekili Andreas Schockenhoff ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Kliçko, Merkel ile yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini ve bu sebeple çok memnun kaldığını ifade etti.

Kliçko, görüşmede Merkel'den Ukrayna'da yapılan mücadelenin desteklenmesini istediklerini belirterek, “Ukrayna'nın güvensiz bir ülke olması tüm Avrupa Birliği açısından problemli olur. Bu yüzden bu süreçte destek istedik” dedi.

Siyasal çözüm sürecinde de Almanya'dan destek alacaklarını söyleyen Kliçko, insan haklarına uymayan baskıcı bir rejim uygulayan siyasal iktidara karşı yaptırımcı güç olan ekonomik ambargonun uygulanmasına değindiklerini sözlerine ekleyerek, Almanya'nın Ukrayna'daki siyasal sorunların çözümünde önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Arseniy Yatsenyuk ise Merkel ile yaptıkları görüşmede, Ukrayna’da kapsamlı bir hükümete ihtiyaç duyulduğundan bahsettiğini söyleyerek, “Ukrayna’nın başkanlık sisteminden parlamenter başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile hükümetin de Ukrayna’yı demokratik bir devlet haline getirecek özel bir yasayı parlamentodan geçirmelerini istiyoruz” diye konuştu.

Yatsenyuk, böyle bir devletin kurulması sonrasında Avrupalı ve Batılı ortakların desteğini alabilmeyi ümit ettiklerini dile getirdi.

Ukrayna’nın Rusya ile de ilişkilerini sürdürmesi gerektiğine değinen Yatsenyuk, ancak bu ilişkinin şeffaf ve AB’nin standartlarına uyumlu şekilde olması gerektiğini ifade ederek, “Rus ortaklarımızı da Avrupalı ve Batılı ortaklarımızın yaptıkları şeyleri yapmaya teşvik ediyoruz. Herkes asıl hedeflerini göstermeli” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA