Kaleönü Mahallesi Sakinleri Beton Santraline Tepki Gösterdi

Bingöl-Muş karayolu üzerinde bulunan Kaleönü Mahallesi yerleşkesinde faal durumda bulunan hazır beton santrali önünde eylem yapan mahalle sakinleri, santralin kapatılmasını talep etti.


Kaleönü Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlar, Bingöl Valiliği tarafından özel bir şirkete kira usulüyle devredilen beton santrali önünde eylem yaptı. Santralin insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini savunan mahalle sakinleri, santralin kapatılmasını istedi. Barış ve Demokrasi Partisi (BP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bingöl Belediye Eş Başkan adayları İlhan Çakabay ve Zarife Karasungur’un da destek verdiği eylemde konuşan mahalle sakinleri, ilgili firmanın tedbirsiz ve ihmalkarca davrandığını ileri sürdü. Eyleme destek vererek basın açıklaması yapan BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, yaşam hakkının gasp edildiğini söyledi.

Santralin insan sağlığı ve çevre sağlığını tehdit eden bir felaket olduğunu iddia eden Baluken, ”Burada mahallenin tam ortasına kurulan bu beton santralinden havaya saçılan tozlar bu tesisten çıkan kirli sular, bu tesisten salınan partiküller, bu tesisten çıkan gürültüler insan sağlığı ve çevre sağlığını tehdit eden bir boyuttadır” dedi

Beton santralinin insan sağlığı ve çevre sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle, Elazığ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak dava açan Kaleönü Mahallesi Avukatı İbrahim Aydemir, yetkililerce verilen sözlerin tutulmaması üzerine dava yoluna gittiklerini söyledi.

Bingöl Valiliği İl Özel İdare’ye ait Bingöl Beton A.Ş. ile ilgili firma arasındaki kira sözleşmesinin geçen yıl bittiğini kaydeden Aydemir, ”Söz konusu beton santralinin çevreye vermiş olduğu zararlardan ötürü yasal araştırmayı yaptık. Bu yasal araştırma sonucunda edinmiş olduğumuz bilgiler neticesinde söz konusu beton santralinin yönetmeliğe aykırı olarak çalışmaları yürüttüğü anlaşılınca ilgili kurum olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduk. Kurum tarafından bize verilen cevapta ise, beton santralinin faaliyeti ile ilgili yasalara uygun olarak tüm çalışmaların yapıldığı, emisyon izin belgesinin de alınmadığı, bunun için de ilgili firmanın izin konusunda müracaatlarının olduğu ve bu müracaatın da henüz neticelendirilmediği belirtildi. Dava açmadan önce valilik makamıyla görüşmek istemedik” diye konuştu.

Konuyu dönemin Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile görüştüklerini kaydeden Aydemir, ”Beton santralinin kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapıldığını ve 2012 yılı sonuna kadar da beton santralinin başka bir yere nakledilmesine yönelik söz verildi.

Biz de bu söze güvenerek mahalle sakinleriyle birlikte davayı erteleme kararı aldık. Ancak ileriki süreçte tahliyenin yapılmadığını, çalışmaların daha da boyutlandırılarak, aynı yerde çalışmaların 2013 yılında da devam ettiğini gördük. Bunun üzerine Biz de Elazığ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak davayı açtık. İlgili kurumlarla yazışmalar yapıldığı ve bu dava sürecinde de birtakım sözler verilmeye devam edildi. Ancak verilen hiçbir sözün tutulmadığını belirtmek isterim” şeklinde konuştu

Yapılan konuşmaların ardından kısa süreliğine eylemi sürdüren mahalle sakinleri olaysız bir şekilde dağıldı.

Konuyla ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekteri Mehmet Işık ise santralin bulunduğu yerde teksil kent kurulacağını söyledi.

Çalışmaların devam ettiğini kaydeden Işık, ”Beton santralinin bulunduğu alanda tekstil kent kurulacak, işlemler ve çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA