İş Dünyasına 'Vergi' Anketi

Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) akademisyenlerince "Mükelleflerin Vergi Algıları ve Vergi Hakkındaki Düşünceleri" ile "Vergi Denetimlerinin Mükellef Psikolojisi Üzerindeki Etkileri" konulu anket çalışması başlatıldı.

İİBF Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Metin Sağlam ve Yrd. Doç. Dr. Deniz Aytaç, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal'ı ziyaret ederek, anket çalışmasıyla ilgili bilgi verdi.
Yrd. Doç. Dr. Sağlam, anket çalışmasının genel amacının "Mükelleflerin Vergi Algıları ve Vergi Hakkındaki Düşünceleri" ile "Vergi Denetimlerinin Mükellef Psikolojisi Üzerindeki Etkileri"ni öğrenmek olduğunu ifade ederek, çalışma sonucunda mükelleflerin vergi sistemine ilişkin düşünce ve kanaatleri, Türkiye'deki vergi politikaları ve vergi sisteminde yapılması gereken düzenlemelere ışık tutacak veriler elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Mükellef psikolojisi ya da mükellefin vergiye ilişkin ödevlerini yerine getirme ve vergi idaresinin mükellefe yaklaşımı, vergi mevzuatından kaynaklanan sorunlar ve vergi denetimlerinin mükellef psikolojisi üzerindeki etkileri veya mükelleflerin bunlardan nasıl etkilendiği konularının ölçülmesi gereken önemli hususlardan olduğu belirten Sağlam, çalışmaya katkılarından dolayı Başaranhıncal'a teşekkür etti.
- Başaranhıncal'dan akademisyenlere teşekkür
TSO Başkanı Başaranhıncal da Hitit Üniversitesi ile her alanda uyumlu çalışmalar yaptıklarını belirterek, sanayicilerin üretim ya da ticari faaliyetlerinde karşılaştıkları sıkıntıların çözümü noktasında akademisyenlerden daha fazla destek beklediklerini ifade etti.

Anket çalışması nedeniyle akademisyenlere teşekkür eden Başaranhıncal, şöyle konuştu:
"Üyelerimizin vergiler konusundaki düşüncelerinin akademik bakış açısıyla tespit edilmesi, bu konuda alınacak kararlarda yol gösterici nitelik taşıyacaktır. Vergi yükü, iş adamlarımızın en fazla şikayet ettiği konulardan bir tanesidir. Özellikle ihracat yapan firmalarımız, uluslararası pazarlarda rekabet açısından güçsüz kalmaktadırlar. İş adamlarımız, iş dünyasının vergi konusundaki sıkıntılarının dile getirilmesi açısından bu fırsatı iyi değerlendirmelidirler. Bu gibi sorunlar ve bu sorunların çözüm önerileri de bu raporda yer alacaktır."
Anket çalışmasının iş dünyasının vergi konusundaki hassasiyetini ve sorunlarını ön plana çıkaracağına inandığını vurgulayan Başaranhıncal, anketin, oda üyesi yaklaşık 3 bin kişi ve kuruma gönderileceğini kaydetti.

Kaynak: AA