Didim Pir Sultan Gençliğinden Etkinlik

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği Pir Sultan Gençliği Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde etkinlik düzenledi.

Didim Pir Sultan Gençliğinden Etkinlik

Etkinliğe; HDP Didim Belediye Başkanı Sürmeli Bal ve HDP İlçe Yönetimi, DP Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kıvanç Özel ve DP Didim Belediye Başkan Adayı Hale Özel Tan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Dernek Başkanı Hasan Dikçe gerçekleştirdi. Dikçe konuşmasında, hakların binlerce yıldır birlik, dayanışma ve paylaşım içerisinde hep birlikte yaşadıklarını belirterek “Osmanlı öncesinden beri var olan insanı temel alan ve evrenin mükemmel döngüsünü kavrayan Alevilik; eşitliği, kardeşliği, ve ortaklaşmayı savunduğundan, ‘yarinin yanağından gayri’ her şeyde beraber felsefesi ile yaşadıklarından, doğaya, hayvana saygı ve sevgi ile yaklaştıklarından memleketin sahibi olma sevdasındaki zalim, sömürücü, sultanlar tarafından baskı ve zulüme uğramışlardır. Osmanlı tarihi halkın başkaldırıları ile doludur. Bundan yaklaşık 560 yıl önce 1550’li yıllarda Pirsultan adında ki bir ozan haksızlıklara ve baskıya başkaldırmak gerekliliğini belirtmişti. Ne yazık ki asılarak katledilmiştir.Bu gecede katliamların tümünden bahsetmeyeceğiz ancak baskıya sömürüye karşı mücadele geleneğini yürüten binlerce aydın, ilerici, devrimci katledilmiştir. İşte bu geleneğin devamı olarak biz devrimciler; haksızlığa, adaletsizliğe karşı boyun eğme, dik dur, semaha dur, haykır, zalimin zulmüne karşı örgütlen diyoruz” dedi.

Dikçe konuşmasında; Gezi Direnişinde yaşamını yitiren gençler başta olmak üzere demokrasi ve devrim mücadelesinde hayatını yitiren tüm direnişçileri anarak katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

Konuşmanın ardından Dernek Yönetim Kurulu Üyesi ve semah eğitmeni Filiz Atabay önderliğinde Cemevi Pir Sultan Gençliği tarafından hazırlanan semah gösterisi bağlama eşliğinde gerçekleşti. Semah ekibinin Alevilerin yaşamsal direnişlerini konu alan gösteri katılımcıların beğenisini topladı.

Semah gösterisinin ardından gençler tarafından okunan şiirlerde ‘Barış’a vurgu yapılırken, ardından ise Aziz Nesin’in romanından uyarlanan ‘EŞŞEK’ isimli kısa tiyatro oyunu sahnelendi. Oyunda halkın iradesini ve emek gücünü kendi kişisel menfaati için kullanan siyasi ve yönetim organizmalarının sömürüsü konu edildi. Tiyatro gösterisinin ardından ise sanatçı Hasan Ali Sezer sahne aldı. Sezer Türkçe, Kürtçe, ve Zazaca parçalar seslendirdi.
Kaynak: İHA