Afyonkarahisar’da Suni Tohumlama Kursu

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, kentte hayvancılıktaki verimi arttırmak üzere düzenlenen Suni Tohumlama Kursu'nun sona erdiğini kaydetti.

Afyonkarahisar’da Suni Tohumlama Kursu

Hüseyin Arap, kentte hayvan ıslahını geliştirmek, hayvanların et ve süt verimini artırmak amacıyla Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası ile birlikte düzenlenen Suni Tohumlama Kursu’nun başarı ile tamamlandığını söyledi.

5 gün süren ve toplamda 40 saat teorik ve uygulamalı olarak gerçekleşen kursla ilgili bilgi veren Arap, şunları söyledi:
“Teorik ve pratik olmak üzere boğa genital organların muayenesi, suni tohumlama teknikleri, tohumlama zamanının belirlenmesi, ineklerde hormonların klinik kullanımı ve gebelik muayenesi ve postmortem muayene konularında kursiyerlerimize eğitim Doç. Dr. Deniz Yeni tarafından verilmiştir. Sığır yetiştiriciliğinde suni tohumlama başlıca üretimi arttırır. Daha çok boğanın test edilmesini sağlar. Bir boğayı barındırma masraf ve tehlikesini ortadan kaldırır. Öte yandan, bu uygulama hastalıkların kontrolünü kolaylaştırır, damızlık boğaların kullanılma süresini uzatır, yaralanmaları azaltır, fertilite kontrolüne yardım eder, farklı özellikteki ırkların geliştirilmesine yardımcı olur.”
Kaynak: İHA