Nazilli Belediyesi’nden Örnek Proje

Nazilli Belediyesi yeni bir sosyal projenin altına imza atarak, otistik, down sendromlu çocuklar ve omurilik problemi bulunanlara at üzerinde terapi olarak bilinen hipoterapi ile tamamlayıcı tedavi uygulama projesini başlattı.

Nazilli Belediyesi’nden Örnek Proje

62 otistik çocuk ve gence atlarla terapi uygulamasını hizmet uygulamaya koyan Nazilli Belediyesi, 2 yıl sürecek olan çalışmalar için Kuzeytepe At Çiftliği yetkililerine de proje ortaklığı için teşekkür etti.
Nazilli’nin kuzeyinde yer alan bir tepe üzerine kurulu Kuzeytepe atlı spor kulübünde uygulamaya konulan proje ile otistik çocuklara destek vermeye başladıklarını ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "At üzerinde, insanların özürlerinin sınırlarını terk ederek özgür kaldıkları, bunun özürlü yaşamlardaki mucizeler için bir katalizör rolü oynadığını biliyor ve biz de bu çocuklarımız için burada bir mucize gerçekleştirmek istiyoruz. Uzmanlar, atla terapinin engelli çocuklarda zihinsel gelişmede günlük aktiviteleri destekleyici olduğunu belirtikleri gibi at üzerinde terapiyle hayata bağlandıklarının önemle üzerinde duruyorlar” dedi.

‘HAFTADA İKİ GÜN DE OLSA MUTLU OLMALARINI SAĞLAYACAĞIZ’
Nazilli’deki otistik çocuklar için bir farklılık oluşturmak istediklerini dile getiren Başkan Alıcık; “Nazilli Belediyesi olarak, engellilere verdiğimiz desteğimiz her yönüyle sürüyor sürmeye de devam edecek. İlçemizde ilk kez uygulamaya başladığımız bu projemizde, bölgemizin en iyi atlarına sahip bu çiftlikte, halen tedavileri sürmekte olan 62 otistik çocuğumuz var. At terapisinin iyileşme sürecini hızlandırması, denge ve kas kontrolünü geliştirmesi nedeniyle otizmli çocuklarımız ve gençlerimiz için Atları bir terapist olarak kullanıyoruz. Çocuklarımız da aileleri de başlattığımız bu uygulamadan gördüğünüz gibi çok mutlu. İlk anda karşıdan atlara bakarken bile korku ve endişe duyan çocuklarımız ikinci terapiden sonra kendi istekleri ile atlara dokunmaya okşamaya ve hatta ata kendileri binmek için çaba sarf etmeye başladı.

Onları mutlu görmek beni daha fazla mutlu ederken hayatlarındaki boşlukları en azından haftada iki günde olsun değişik bir şekilde doldurmuş oluyorlar” dedi.

PROJE 2 YIL SÜRECEK
Otistik çocuklara 2 yıl boyunca hipoterapi hizmeti vereceklerini ancak ilk iki ay sadece çocukların atlarla tanışmalarını ve atları kabul etmelerini sağlayacaklarını söyleyen Kuzeytepe At Çiftliği İşletme Müdürü İskender Güler; “İlk iki aydan sonra atlarımızın sırtından eyerleri çıkartıp voltij adı verilen bir sistemle atların kas hareketlerini ve elektriklerini daha iyi hissetmeleri ve alması açısından voltij ile birlikte gerçek hipoterapiye başlayacağız. Bunun sonucunda da inşallah hem otistik kardeşlerimizin, hem de down sendromlu kardeşlerimizin birer nebze daha birer ikişer adım daha ileriye gitmelerini sağlayacağız. Bu projede çok büyük katkısı olan Nazilli Belediyesi’ne de bize güvenip burada bizlerle birlikte olan kardeşlerimizin ailelerine de çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bu projenin sonunda aramızdan bir sürü mutlu ayrılan aileleri ve çocukları göreceğiz. Allah yardımcımız olsun.”
HAFLİNGER CİNSİ ATLARLA EĞİTİM YAPILACAK
2 aylık alışma sürecinin ardından voltij sistemine geçileceğini ifade eden İskender Güler; “Gerçek hipoterapi yapmaya başladığımızda yanımızda mutlaka iki tane bu işin eğitimini almış eğitmenimiz olacaktır. Aynı zamanda yine Belediyeden burada yanımızda olmasını isteyeceğimiz bir ambulansla, doktorumuz ve hemşirelerimiz olacak. Bizde iki tane hipoterapi de kullanılan Avusturya atı olan ve Haflinger diye bilinen atlarımız olacak. Haflingerlerle eğitime devam edeceğiz. İlerleyen süreçlerde de daha yüksek atlarımızı dolayısıyla enerjisi daha yüksek olan atlarımızı Avrupa’dan olan atlarımızı kullanmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

ALICIK’A SIKI SIKI SARILDILAR
Nazilli Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanan projeden dolayı çok mutlu ve memnun olduklarını belirten otistik, down sendromlu çocuklar ve gençlerin aileleri Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık’a bizzat teşekkür ederek duygularının kelimelerle ifade edilebilmekte zorlandıkları görüldü.

Bazı çocukların Başkan Alıcık’a sıkı sıkıya sarıldıkları dikkat çekerken, terapilerin Pazartesi ve Çarşamba günleri 2 seans halinde devam edeceği belirten Kültür ve Sosyal İşler Müdür Fatih Demir, Nazilli Belediyesinin tüm imkanlarını bu süreçte otistik çocuklar için kullanılacağını söyledi.

Alıcık, ayrıca projenin başlatılmasında emeği geçen Otizmli çocuklara desteği ile tanınan Yazar Aslı Gencer Tunçyürek'e de teşekkür etti.
Kaynak: İHA