Suriye’deki Olayların Kilis'e Yansıması
Kilis Yerel Yönetimler Derneği Başkanı Mehmet Fatih Mercimek, Suriyelilerin gelişiyle Kilislilerin sıkıntısının arttığını söyledi.
Dernek Başkanı Mehmet Fatih Mercimek, şöyle konuştu: "En çok yaşadığımız duygulardan bir tanesidir acımak. Çünkü her insanın yaratılıştan, doğasında bulunan bir duygudur acımak. Bu duyguyla öncelikle elimizdeki fazla eşyalarla aşımızı ekmeğimizi paylaştık bu insanlarla. Bizim kucak açtığımız bu insanların sayısı sadece kendi yaşadığımız bölgede 100 bini aşmasıyla öncelikle sağlık, altyapı, içme suyu, gıda, atık malzemeler ve trafik yönüyle ahlaki değerler açısından bizleri olumsuz etkilemiştir. Trafikte sınır ve kural tanımayan misafirler, kiralarda baş gösteren artış, kendi vatandaşımızın kiraya gücünün yetmemesi, hastanede poliklinik önündeki uzun bekleyişlerle başlayan sürecin en son geldiği nokta ise ardı arkası kesilmeyen evlilikler ve kontrolsüz açılan iş yerleriyle deyim yerinde ise zıvanadan çıktık. Kendi vatandaşımız her yıl trafik sigortası, muayene yaptıran ve eksiklik görüldüğünde trafikten men edilirken, Suriyeli araçların muayene sigorta ve benzeri işleri nasıl işlem görüyor? Trafiğe çıkmalarına ne için izin veriliyor? Suriye plakalı araçların yolcu, yük taşımacılığı ve şehir içi nakliyesine neden izin verilmektedir? Kendi vatandaşımıza sadece Ramazan ayında gıda yardımı yaptığımız gibi Suriye’den gelen misafirlerimize yardım için sivil toplum kuruluşları birbirleriyle yarışıyor. Peki muhtaç ve fakir vatandaşımızın bunda gözü kalmaz mı?"
2022 sayılı kanun ile yaşlılık ve muhtaçlık maaşı 2014 yılı itibariyle 130 TL iken Suriye’den gelen vatandaşlara verilen kartlara her ay 400 TL yüklendiğini söyleyen ve bunun sebebini soran Mercimek, şöyle devam etti: "Bizim vatandaşımız sağlık hizmeti almak için ya her ay düzenli prim yatırarak veya gelir testi ile sağlık primi öderken bizlere hizmet vermesi için tahsis edilen hastanedeki Suriyeli misafirlerimize tanınan dokunulmazlık ve öncelik hakkı neden? Bizim Türk vatandaşı esnafımız öncelikle halk eğitim merkezinden ustalık belgesi, esnaf odasına kayıt, ticaret odasına kayıt, belediyeden iş yeri açma belgesi, vergi dairesinden vergi levhası, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sigortalılık ve benzeri işlemlerden geçerken, Suriyeli misafir kardeşlerimiz niye bunlardan muaf? Yaşadığımız duygu karmaşasıyla yıllardan beri yaşadığımız değerler ve hayatımız her geçen gün hızla yok olmaktadır. Sivil toplum kuruluşları bu konudaki görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmalı ve sorunların ortadan kalkması için çözüme katkı sağlamaları lazım. Yani kısaca bu kadar sessizlik yeter, artık ses verme zamanıdır. Yoksa yarın çok geç olabilir."