Suriye Çalışma Grubunun Önerileri Rapor Haline Getirildi

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Ticaret Odası (GTO) çatısı altında toplanan 12 sivil toplum kuruluşu, Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan ve sayıları Gaziantep’te 200 bine ulaşan Suriyelilerin durumları ile ilgili yaptıkları toplantının ardından deklarasyon yayınlama kararı almıştı.

Suriye Çalışma Grubunun Önerileri Rapor Haline Getirildi
GTO Başkanı Eyüp Bartık başkanlığında toplanan Suriye Çalışma Grubu’nun çalışmaları rapor haline getirildi.

Suriye Çalışma Grubu toplantısından önemli veriler aktaran Bartık, şunları söylemişti: “Gaziantep’te kamplar haricinde Gaziantep merkez ve ilçelerinde kalan kayıtlı Suriyeli misafir sayısının ise AFAD kaynaklarına göre 105 bine ulaştığı görülüyor. Bu verilere, kayıt yaptırmayan Suriyeliler de eklendiğinde bu rakamın 200 binin üzerinde olduğu yerel yönetimler tarafından dile getirilmektedir.”
Suriye Çalışma Grubu’nun hazırladığı rapor 4 ana başlık; sağlık, eğitim, ekonomi, güvenlik olmak üzere Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sunuldu.

Suriye Çalışma Grubu’nun Suriyeli mülteciler ile ilgili hazırladığı raporda sağlık sorunları ile ilgili olarak; "Şark çıbanı ve kızamık salgını var, hastaneler hasta sayısına yetişemiyor. Kaydı olmayanlar sağlık hizmeti almakta sorun yaşıyor. Çocuk felci yok olmuşken bu hastalık tekrar gündeme geldi. 2013 yılında en çok kızamık vakası Gaziantep’te görüldü.

Yanık merkezi ihtiyaca cevap vermekte zorlanıyor. Kilis’te ameliyatların yüzde 60’ını yaralılar oluşturuyor. Gaziantep’te yoğun bakım ünitelerinin yüzde 40’ında Suriyeliler mevcut. Hastalar özel hastanelere sevk edilebilmeli. Çatışmalarda yaralananlar sınırda oluşturulacak hastanede tedavi edilmeli. Suriyeli çocukların tamamı aşılanmalı, riskli bölge çalışmaları yapılmalı" ibareleri yer alıyor.

Suriye Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporda yer alan bir diğer önemli konu ise Suriyelilerin ekonomiye etkileri. Suriyelilerin Gaziantep ekonomisine etkileri ise raporda şu şekilde yer buluyor: “İşyerlerine Suriyeli işçi kotası konulmalıdır. Suriye’ye yönelik ihracat artıyor ancak bölgedeki diğer ülkelere ihracat düşüyor. Çok sayıda Suriyeli işgücü var, sürekli iş arıyorlar ve kayıtdışı istihdam artıyor. Suriyelilere geçici olmak kaydıyla çalışma izni verilmeli. Savaşın bitmesiyle birlikte bu belgeler iptal edilmeli. Çalışan Suriyelilerin sosyal güvenlik masrafını devlet karşılamalı. İhracatçı transit geçişlerde Suriye’yi kullanamıyor maliyet artıyor. Suriye’de yatırım yapan Türklerin zararı tespit edilmeli. Bu firmalara Sosyal Sigortalar Kurumu vergi, KDV avantajı sağlamalıdır. Suriye’den transit geçiş yapamayan üretici ve ihracatçılara ek teşvik verilmeli. Kaçakçılığın önlenmesi için sıkı takip yapılmalı.”
Suriye Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporda yer alan diğer önemli iki konuyu ise güvenlik sorunları ve eğitim oluşturuyor. Güvenlik ve eğitimle ilgili hazırlanan raporda ise şu önemli bilgiler yer almakta: “Gaziantep’te Suriyeli sayısı 200 bini geçti. İldeki her 10 kişiden biri Suriyeli. Suriyelilerle ilgili temel sorun güvenlik. Gelenler arasında terör, hırsızlık, gasp suçu işlemiş olanlar bulunabilir. Ancak şehirdeki Suriyelilerin kimlikleri tespit edilemiyor. Bu durum vatandaşı tedirgin ediyor. Muhtarlar mahallelerindeki Suriyelileri polise bildirmeli. Gaziantep’te hiçbir resmi kaydı bulunmayan 5 bin Suriyeli araç var. Bu araçlar kasko ve sigortası olmadan trafiğe çıkıyor. Suriye araçlarına geçici plaka verilmeli. Suriyeli muhalifler Gaziantep’te geçici hükümet kurmaya çalışıyor. Bu oluşumla Gaziantep’in hedef olma riski endişe yaratıyor. Gelenlerin büyük çoğunluğu öğrenim çağında olan çocuklardan oluşuyor. Kamp dışında yaşayanların sadece yüzde 10’u eğitimini sürdürebiliyor. Müfredatın Türkçe olması ders takibini imkansız kılıyor. Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu pasaport ve not belgesi olmaması. İlk ve orta eğitimde bir yıl Türkçe hazırlık okutulmalı. Yetişkinlere kurs açılmalıdır. Suriye’den gelen Arapça kitaplarda Türkiye aleyhine olan bilgiler çıkartılmalı”
Raporda yer alan bu önemli bilgilerin yanı sıra; Gaziantep esnafı ve kirada oturan Gaziantepliler de Suriyelilerin şehirde oluşturdukları olumsuz havadan oldukça rahatsız. Suriyelilerin şehre yerleşmeleri ile birlikte ev kiralarının 2-3 katına kadar yükselmesi, Gazianteplilerin en çok şikayet ettiği konular arasında yer alıyor. Vatanlarından kopup Türkiye’ye, Gaziantep’e yerleşmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler ise virane binalarda hatta iş yerlerinde yaşam mücadelesi veriyor.
Kaynak: İHA