Nakit Fazlası Hedefine Ulaşan Renault, Kârlı Büyüme Stratejisini Hızlandıracak

Renault grubu, 2.5 milyar avro toplam nakit fazlasıyla 2011-2013 hedefini aştı.

Nakit Fazlası Hedefine Ulaşan Renault, Kârlı Büyüme Stratejisini Hızlandıracak
"Drive the Change" planı sonunda 2017 için kendine iddialı ve ölçülebilir hedefler belirleyen grup, 50 milyar avro ciro ve her yıl nakit fazlası elde ederek cironun yüzde 5’inin üzerinde faaliyet kâr marjına ulaşmayı planlıyor.
Renault Başkanı Carlos Ghosn, "Drive the Change" planının ilk etabında belirledikleri stratejinin meyvelerini verdiğini belirterek, "Bu kazanımlar sayesinde Renault grubu planın iddialı ve gerçekçi ikinci fazını uygulamak için gerekli bütün kaynaklara sahip" dedi.

Renault gamının yenilenme süreci başarılı şekilde başlatıldı. Yeni Clio Fransa’da birinci ve Avrupa’da üçüncü oldu. Captur Fransa’da en çok satılan crossover olurken, Avrupa’da segmentinde liderliğe oturdu. Sıfır emisyonlu ulaşımda öncü olan Renault kapsamlı bir elektrikli araç gamını pazara sunarak sözünü tuttu.

Avrupa dışındaki uluslararası pazarlarda grup, başlıca pazarlarında payını arttırdı. Avrupa dışındaki satışların toplam satışlara oranı böylece 2010’da yüzde 38’den 2013’te yüzde 50’nin üzerine çıktı. Brezilya ve Rusya sırasıyla grubun en büyük ikinci ve üçüncü pazarları haline geldiler. 2013 yılında grubun en çok satılan modeli Duster’in liderliğindeki eşsiz M0 gamı gelişmekte olan pazarlardaki güçlü büyümenin arkasındaki itici güç oldu.

Renault grubu, ürün gamını yenileme sürecini 2014 sonbaharında yeni Twingo ve yeni Trafic ve ardından D segmentinde yeni bir seçenek oluşturacak Espace’ın ardılı ve yeni Mégane ve Scénic modelleri ile hızlandıracak. Bu modeller ittifakın C ve D segmentleri için geliştirdiği 3 milyon araçlık ortak platformu üzerinde yükselecek.

Grup, buna paralel olarak, kapsamlı bir crossover gamı, Hindistan ve Latin Amerika için bir gam girişi modeli (A-entry) ve uluslararası pazarlar için yeni ticari araçlar (Pick-up) ile pazarda kapsama alanını genişletecek.

Başarlı bir ilk etaptan sonra grup, Brezilya ve Rusya’da yüzde 8’in üzerinde ve Hindistan’da yüzde 5’in üzerinde pazar payı hedefliyor.

Wuhan’da yılda 150 bin araç kapasiteli yeni bir fabrikanın kuruluşuyla ve C ve D segmentlerine dahil crossover modellerden oluşan bir ürün gamıyla, Çin gelecek yılların önceliğini oluşturuyor.

Avrupa’da, Renault markası, yenilenen, internet bağlantılı, kullanıcı dostu ve çevreye saygılı ürünleriyle kitlesel pazar markaları arasında yeniden ikinciliği hedefliyor. Aynı zamanda, Dacia markası da kendi sınıfında tartışmasız liderliğini sürdürmeyi hedefliyor.

Renault grubu, bir yandan ittifak bünyesinde gelecekteki yeni lansmanların yüzde 80’inden fazlasını kapsayacak platform ve mimari (CMF) paylaşımına bağlı rekabet gücü ve ölçek tasarruflarından ve öte yandan yeni modellerin değerinin üçte ikisini oluşturacak standartlaştırılmış modüllerden yararlanacak.

Parça ve komponent tedariklerinin yerlileştirilmesi ve grubun global üretim kapasitelerinin daha verimli kullanımı araç maliyetlerini azaltma stratejisini tamamlayacak.

Grup, aynı zamanda Fransa’da ve İspanya’da imzalanan rekabet gücünü artırma planlarının olumlu etkilerinden ve ortaklar için yapılan üretimlerin getirdiği ilave satış miktarlarından yararlanacak.

Plan dönemi sonunda, grubun günde iki vardiya üretimle Avrupa’da yüzde 100 kapasite kullanım kapasitesine ulaşması bekleniyor. İttifak bünyesindeki sinerjilerin artırılması Renault grubunun kârlılığına olumlu katkı yapacak. Satın alma, mühendislik, imalat ve lojistik ile insan kaynakları alanlarındaki güç birliği projelerinin 2016 sonuna kadar asgari 4,3 milyar avroluk sinerji oluşturması bekleniyor.

İttifak ve ortaklıkları çerçevesinde maliyet paylaşımı stratejisi, bir yandan ortak proje sayısının artırılmasını sağlarken, aynı zamanda Ar-Ge + yatırım maliyeti oranının cironun yüzde 9’unun altında tutulmasına imkan verecek.

Renault grubu, plan dönemi sonucunda iki temel hedef belirledi. Bunlar, sabit konsolidasyon kapsamında araç ve parça, bağlı hizmetler ve ortaklara satışları içeren 50 milyar avro ciro ile somutlaşacak büyüme hedefi ve her yıl nakit fazlası elde ederken cironun yüzde 5’inin üzerindeki faaliyet kâr marjı ile sürekli kârlılık elde etmek.
Kaynak: İHA