İzmir Büyükşehir'den 'Toprak-su' Hamlesi

Toprak ve suyun korunmasında doğru gübrelemenin önemine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Fidanlığı’nda kurduğu Toprak Laboratuvarı’nda “piyasa fiyatlarının çok altında” analizler yaparak üreticiye bilimsel yol gösteriyor.

İzmir Büyükşehir'den 'Toprak-su' Hamlesi

Uyguladığı tarım projeleriyle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında kurduğu “Toprak Analiz Laboratuvarı” ile birçok üreticiye bilimsel üretimin yolunu açtı. 2012 yılının Ekim ayında hizmete aldığı laboratuvarla toprak analizi yapan Büyükşehir Belediyesi, 1.5 yıl gibi kısa bir sürede 1000’e yakın analiz gerçekleştirerek üreticilere doğru gübreleme konusunda bilimsel yönlendirme yaptı. Laboratuvarın faaliyete alınmasıyla birlikte, İzmir'de birçok köyde ilk kez toprak analizi yapılmış oldu.

Menderes, Kemalpaşa, Urla, Torbalı, Ödemiş, Buca, Bergama, Karabağlar, Bayındır, Bornova, Buca ve Seferihisar'dan 170 köye ve 922 üreticiye ulaşan Büyükşehir Belediyesi, zeytinlik, meyvelik ve bağ alanlarından alınarak kendisine ulaştırılan toprakları analiz ediyor. Toprak örneklerini Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştıran ve çiftçi olduğunu beyan eden tüm üreticilerin toprak analizleri sadece 15 TL ücretle gerçekleştiriliyor. Bu analizler piyasada 35-100 lira aralığında yapılıyor.

Tarlalarda üretilen ürünlerde kimyasal maddenin azaltılması veya hiç kullanılmaması toprak ve suyun korunması amacıyla “organik tarım” konusunda yoğun çalışmalar sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, toprak ve yaprak analizi yaptırmaları konusunda çiftçileri bilinçlendirmişti.

Buca’daki Büyükşehir Belediyesi Fidanlığı içerisinde açılan laboratuvarda yapılan toprak analizleri sonuçlarına göre çiftçiler sağlıklı bir şekilde yönlendiriliyor. Merkezde ayrıca, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin yeşil alan toprakları da analiz edilebiliyor.

Toprağın içindeki azot, fosfor, potasyum değerleri ile bazı mikro besin elementleri, kireç miktarı, PH ve tuzluluk oranları ile organik madde miktarlarının belirlendiği laboratuvar sayesinde, toprağın yapısının ortaya çıkarılarak aşırı gübre kullanımının önüne geçilmesi ve bu sayede toprak-su kaynaklarının korunması hedefleniyor.
Kaynak: İHA