İtalya'da Hükümet Krizi

İtalya'da parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Demokrat Parti'nin (PD) lideri Matteo Renzi, 2018 yılına kendi partisinden olan Başbakan Enrico Letta'nın hükümetiyle değil, reformlar yapan yeni bir hükümetle varmaları gerektiğini söyledi.

İtalya'da geçen şubat ayında yapılan genel seçimlerden sonra güçlükle oluşturulan Enrico Letta liderliğindeki geniş çaplı koalisyon hükümetinin geleceği, iktidarın en büyük ortağı Demokrat Parti içinde yaşanan genel sekreter Renzi ile Başbakan Letta arasındaki anlaşmazlıktan ötürü belirsiz durumda.
Merkez soldaki PD'nin liderliğine kısa süre önce seçilen 39 yaşındaki Matteo Renzi'nin bir süredir Letta hükümetinin gerekli reformları yapmadığı eleştirileri ve dolayısıyla bir değişim gerektiği yönündeki baskıları, ülkede yeni bir hükümet krizi çıkmasına neden oldu.
Aralarında fikir ayrılığı bulunan Renzi ve Letta'nın dünkü buluşmasından hükümet için bir sonuç çıkmayınca ülkede tüm gözler bugün yapılmakta olan PD Yönetim Kurulu'ndan hükümetle ilgili çıkacak karara odaklanırken, Letta'nın akşam saatlerinde istifa edebileceği ifade edildi.
PD lideri Matteo Renzi, partisinin Yönetim Kurulu'nda yaptığı konuşmada, zor şartlarda doğan hükümetin kayda değer işler yaptığını belirterek, "Demokrat Parti yönetimi olarak Letta'ya teşekkür ediyorum. Avrupai hedeflere ulaşılması konusunda önemli katkıları olmuştur" dedi.

Ülkenin karşısında üstlendikleri sorumluluğun farkında olduklarını, zor olan yolu seçtiklerini belirten Renzi, Başbakan Letta'nın dün açıkladığı ülke için reformlar öngören "İtalya taahütnamesi"ne atıfta bulunarak, "Dün açıklanan İtalya taahhütnamesinde de belirtildiği üzere ülkenin acil şekilde yeni iktidara ihtiyacı vardır" diye konuştu.

Renzi, "Ya seçimlere döneceğiz ya da bu yasama döneminde bir değişim olacak. Yeni hükümet, aynı çoğunluk ile olacak" ifadesini kullandı.
- Letta, Londra gezisini iptal etti -
Parti lideri Renzi ile ters düşmesi nedeniyle doğan hükümeti krizi sonucu Başbakan Enrico Letta, Londra gezisini iptal etti.
Letta, partisinin yönetim kuruluna da katılmayarak Başbakanlık binasında kaldı ve burada Başbakan Yardımcısı Angelino Alfano ve Alfano'nun partisinden bakanlarla bir araya geldi.
İtalyan medyasında da "Letta istifaya doğru" başlıkları dikkati çekti.
Kaynak: AA