Gto'nun 'Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler' Raporu

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) "Türkiye'ye sığınan Suriyeliler" raporuna ilişkin, "Sorunlar üzerinden giden şehir olmadık, hiçbir zaman kriz tüccarlığı yapmadık. Bunu nasıl fırsata dönüştürebiliriz, şehir nasıl kazanabilir diye baktık. Raporun da mantığı budur" dedi.

Şahin ve beraberinde AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile Anadolu Ajansı Gaziantep Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.
Şahin, yaptığı açıklamada, komşularla istikrar, huzur ve barışın tesisi için gayret ettiklerini söyledi.

Suriye'deki iç savaşa değinen Şahin, şöyle konuştu.

"Çünkü Suriye bizim için çok önemli, orada bizim kardeşlerimiz ve akrabalarımız var. 3 yıldan beri 2 milyona yakın kişi ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Kendi şehrimizde de kamp dışında 200 bine yakın Suriyeli yaşıyor. Şehrimizin çok güçlü tarafları var. Özellikle sivil toplum örgütleri gönüllülük esasıyla gelen kardeşlerimizin yanlarında oldular. Bu gelen kişilerin şehre entegre olmaları için tedbirler alındı. Bu geçiş sürecinde hem kendi vatandaşlarımızın hem de onların huzur ve barışını sağlayabilecek bir takım tedbirler alınması gerekiyor."
Şahin, GTO öncülüğünde 12 sivil toplum kuruluşunun "Türkiye'ye sığınan Suriyeliler" raporu hazırladığını anımsattı. Bu çalışmaya kendilerinin de destek verdiğini vurgulayan Şahin, "Rapor, 4 ana başlık altında toplandı. Birincisi güvenlik, ikincisi eğitim, üçüncü ekonomi ve dördüncüsü de sağlık" dedi.

Sadece Suriyelilere hizmet verilmesi için sınırda hastane talebinde bulunduklarını hatırlatan Şahin, şehrin en güçlü tarafının ticari faaliyeti ve yarımları olduğuna dikkati çekti.
Suriye'den gelen misafirlerin daha çok hizmet sektörüne yöneldiklerini anlatan Şahin, "Pasaportu ve oturma izni olanlar çalışma izni alabiliyorlar. Çatışma ve bombalamadan kaçan kişilerin pasaportu olmayabiliyor. Pasaportu olmadan sistemin içine girmesi, kaydedilmesi gerekiyor. Bu konuda da bir çalışma başlatıldı, bunda da en iyi illerden biriyiz" diye konuştu.

Sağlıklı olan misafirlerin iş hayatına entegre olmaları için iş ortaklıklarının olabileceğini belirten Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dört ana başlık altındaki taleplerimizi hem Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e de anlattık. Bakanlar Kurulu'nda öngörüşme yapıldı. Rapordaki maddeler sonuçlandığı zaman bunu bir tehdit değil fırsata dönüştürüp entegrasyonu sağlayacağız. Başta bizim vatandaşlarımızın memnuniyet ve taleplerini çözecek şekilde entegrasyonu sağlamamız toplumsal huzur ve barış açısından da önemlidir. Gaziantep'in yerel kalkınması açısından da önemlidir. Hemşehrilerimiz üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptı, çözüm odaklı çalışmalar yapıldı. Sorunlar üzerinden giden şehir olmadık, hiçbir zaman kriz tüccarlığı yapmadık. Bunu nasıl fırsata dönüştürebiliriz, şehir nasıl kazanabilir diye baktık. Raporun da mantığı budur. Yapılan çalışmaların takipçisi olacağız, sonuçlandıracağız."

Kaynak: AA