Bm'de Konuşan Zehra Açıklaması

Hollanda BM Daimi Temsilcisi Karel Jan Gustaaf van Oosterom'ın yerine BM'de bir konuşma yapan Hollanda'nın Türk asıllı Gençlik Temsilcisi Zehra Sarıaslan, ''Genç insanlar olarak, marjinalleşilmeyen, çevresel sürdürülebilirliliği olan, eşit ve adil bir dünya'' istediklerini belirterek, ''Gelin BM'yi gençlere, gençleri de BM'ye yakınlaştıralım'' dedi.

New York'ta ekimde BM Genel Kurulu 3. Komitesi genel toplantısında Hollanda'yı temsilen bir konuşma yapıp, konuşmasında babaannesinin hikayesini anlatarak büyük alkış toplayan Hollanda BM Gençlik Temsilcisi Zehra Sarıaslan, BM Genel Merkezi'ndeki en son konuşmasında da salondan büyük alkış aldı.
Sri Lanka BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Palitha Kohona ile Hollanda Büyükelçisi Karel Jan Gustaaf van Oosterom'ın ev sahipliği yaptığı ''2015 Binyılı Kalkınma Hedefleri Sonrası Kalkınma Gündemi'ne Gençliği Kaynaştırma'' konulu toplantıda konuşmacı olan genç Sarıaslan, İngilizce yaptığı konuşmasında gençler olarak nasıl bir dünya istediklerini şöyle ifade etti:
''Cinsiyet, etnik köken, engellilik ve cinsel seçim açısından marjinalleşilmeyen; tüm vatandaşların aktif katılımıyla sağlanan çevresel sürdürülebilirliliği olan, adil ve eşit ekonomik sistem üzerine, hangi geçmişe ve ekonomik statüye sahip olursa olsun herkesin sağlık ve eğitim hizmelerinden yararlandığı, cinsiyet dengeli ve gençlerin karar alma süreçlerine katıldığı bir dünya.''
Konuşmasında, katılımın temel bir hak olduğunu belirterek ''Tüm dünyada kadınların ve gençlerin tam ve eşit katılımı olmadan ne barış ne refah ve ne de ilerleme olamaz'' ifadesini kullanan Sarıaslan ''Gelin BM'yi gençlere, gençleri de BM'ye yakınlaştıralım'' dedi.

Dünya Gençlik Konferansı, Sri Lanka'nın Colombo kentinde 6-10 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılacak. Sarıaslan'ın Sri Lanka'daki toplantılara da, Hollanda'yı temsilen katılması bekleniyor.
Zehra Sarıaslan, toplantının ardından AA'ya yaptığı açıklamada ise kendisinin daha çok kadın hakları konusuna odaklandığını belirterek, bir haftalığına BM'deki etkinliklere katılacağını bildiren Sarıaslan, bugünkü konuşmasının kendisi için sürpriz olduğunu kaydetti.

Hollanda'daki yerel seçimlere katılacağını bildiren Sarıaslan, Hollanda'daki İşçi Partisi'nden 19 Mart'ta bölgesindeki belediye meclis üyeliği seçimlerine girerek siyasete atılmayı planladığını ifade etti.

Kaynak: AA