Artık Sertifikalı Çobanlar Yetişecek

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde Cevat Soyiç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü çobanlara yönelik "Sürü Yönetimi Kursu" açıyor.

Artık Sertifikalı Çobanlar Yetişecek

İki grup halinde 16-40 yaşları arasında çobanlara yönelik düzenlenecek olan kursun 20 gün devam edeceği belirtilirken, toplam 100 saatlik kursta koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilmekle ilgili bilgiler verileceği kaydedildi

Katılımcıların "Sürü Yönetimi Elemanı" sertifikası alacağını vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, şunları söyledi:
"Açılacak olan profesyonel sürü yöneticisi, halk arasında çobanlık denen mesleği profesyonel ve sertifikalı hale getirmiş oluyoruz. İlçemiz tarım ve hayvancılık ağırlıklı bir ilçe. Açılan kursla daha profesyonel sürü yönetimi elemanı yetiştirmiş olacağız. Artık bu işin, sürü yönetiminin anneden, babadan, deden kalma usullerle değil, çok bilinçli bir şekilde yapılması gerçeği ortaya çıkıyor" dedi.

Çağırıcı, "Eğitimler İŞKUR aracılığıyla teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek.Teorik eğitimler veteriner hekimler ve ziraat mühendislerince verilecek. Öncelikle eğitim alacak çobanlar belirlenecek.İŞKUR, kursiyerlere günlük yevmiyelerini verecek, yol paraları karşılanacak ve sigortalarını yapacak. Amaç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın modüler sistemine göre 40 saat teorik, 60 saat pratik eğitim vermek. Hayvanın bakım, besleme, süt verimi, gebelik kontrolü, tohumlama, merada otlatma, yemleme gibi hayvancılıkla ilgili her şey anlatılacak" dedi.

Eğitimin sonunda çobanlara sınavla sertifika verileceğini aktaran Çağırıcı, "Çoban istihdam etmek isteyen sürü sahiplerine bu eğitimli çobanları önereceğiz. Bir anlamda sürü sahipleri ile çobanlar arasında köprü olacağız. Sürü sahiplerinin eğitimli çobanlar istihdam etmesi için gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Kaynak: İHA