Bodrum'da Köpeğin Haczedilmesi

Bodrum'da mülk sahibine borcu bulunan Mahmut Yazoğlu'nun borcuna karşılık köpeğine haciz işlemi uygulanmasıyla ilgili, haczedilen köpeğin adıyla Bodrum 1. İcra Müdürlüğüne itiraz dilekçesi sunuldu.

İstanbul'da kafe işletmeciliği yapan Mahmut Yazoğlu, kiracısı olduğu mülk sahibiyle geçtiğimiz günlerde iddiaya göre anlaşmazlık yaşamış, kiracının borcun bir kısmını ödeyememesi üzerine mülk sahibince dava açılmıştı. Mülk sahibinin davayı kazanması üzerine Bodrum'un Gürece köyündeki evine icra işlemi uygulanan Yazoğlu, köpeğinin haczedildiğini öne sürmüştü.
Köpeğin haczedilmesinin ardından Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, sabah saatlerinde Bodrum Adliyesine gelerek haczedilen köpeğin adıyla hazırlanan itiraz dilekçesini ilgili icra müdürlüğüne sundu.
İtiraz dilekçesini vermeden önce gazetecilere açıklamada bulunan Karahan, "Ares" isimli köpeği de adliyeye getireceklerini, ancak köpeğin yaşanan olaylardan dolayı stres yaşadığını ve rahatsızlandığını söyledi.

Karahan, Ares adına icra dairesine dilekçe vereceklerini belirterek, "Yapılan haciz işlemi yasa dışıdır. Çünkü TBMM'de 24 Haziran 2004'te kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile çelişiyor" dedi.

- "Ares" adıyla yazılan dilekçe
Ares'in adıyla yazılan dilekçede şu ifadeler yer aldı:
"Bir defa ben, beni açık arttırmada satın alacak tanımadığım birileriyle yaşayamam. Benim 7 yıldır birlikte mutlu yaşadığım bir ailem var. Eğer işlemi devam ettirirseniz o gün evden kaçacağım. Bundan dolayı sahiplerim hakkında 'mal kaçırmaktan' işlem yapılamaz. Çünkü evden kendi irademle kaçmış olacağım. Sahiplerimin dahi bu firarımdan haberi olmayacak. Açıkladığım sebeplerden dolayı şahsım aleyhine yapılan haciz işleminin durdurulmasını, takip giderleriyle ücreti vekaletin alacaklarıyla yükletilmesini saygılarımla arz ve talep ederim."
Daha sonra adliyeye giren ve icra müdürlüğüne dilekçeyi sunan Karahan, Ares adına imzaladığı dilekçenin icra yetkililerince dosyaya konularak işleme alındığını kaydetti.

Konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren avukat Remzi Kazmaz da verilen dilekçeyle ilgili söyleyecek bir şey bulamadığını dile getirdi.
Köpeklerin dilekçe verme yetkisinin olmadığını anlatan Kazmaz, "Bir kişi küçükse velayeten dilekçe verebilir. Eğer akli dengesi yerinde değilse mal idaresi konusunda avukat işi takip edebilir. Ama bir köpeğin tek başına böyle bir dilekçe vermesi ve böyle bir dilekçenin havale edilmesi bana göre düşündürücüdür, düşündürücü olmasının ötesinde biraz bilgisizliktir" diye konuştu.

Ares isimli köpeğin ev köpeği olduğunun altını çizen Kazmaz, şöyle konuştu:
"Burada kanunda köpeklerin hacziyle ilgili bir düzenleme yok. Bu düzenleme ancak hayvanları koruma maddesinde belirtilir. Orada çok açık şekilde, 'ev içerisinde beslenen süs köpekleri haczedilemez' deniliyor. Burada ne yapmak zorundayız, burada özel kanun desteklenir ve uygulanır. Hayvan koruma kanununda belirtilen madde uygulanır."
- "25 yıllık meslek hayatımda ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum"
Kazmaz, 25 yıldan bu yana avukatlık yaptığına dikkati çekerek, bir köpeğin kendisine yapılan hacze karşı icra müdürlüğüne dilekçe verme olayını ilk kez gördüğünü söyledi.

Kazmaz, "Bunun ne havalesi ne kabulü, böyle bir dilekçenin bir resmi makama verilmesi bana göre yanlıştır, tutarsızdır. Bu, reddedilmesi gereken bir dilekçeydi. İyi niyetli bir memur tarafından yapılmış bir iştir. Bir köpeğin haczedilmesi Türkiye'de bir ilk diye düşünüyorum. Ben de ilk defa rastlıyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA