Ab-türkiye Siyasi Diyalog Toplantısı

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, bir aday ülke olarak Türkiye'nin, müzakere süreci ve siyasi kriterlerle bağlantılı olan yasaları geçirmeden önce Komisyon ile danışmalarda bulunmasının gereğine dikkati çekti.

AB-Türkiye Siyasi Diyalog Toplantısı'na ilişkin yazılı açıklama yapan Füle, Türkiye'deki son gelişmeler, özellikle de bağımsız yargının önemi ve TBMM'de geçen hafta kabul edilen internet yasası üzerinde durduklarını belirtti.

Füle, "Gelişmeleri izlemenin ve bir gerekçesi olması halinde endişe dile getirmenin, yardım sunmanın ve AB müktesebatı ve AB'deki en iyi uygulamalarla uyumun sağlanmasını güvence altına almak amacıyla destek olmanın, AB Komisyonu'nun görevi olduğunu" söyledi.

Bu bağlamda AB Komisyonu'nun, müktesebata uyum ve AB'deki en iyi uygulamalara uyum bağlamında son internet yasasıyla ilgili bazı endişelerini yazılı olarak paylaşacağını bildiren Füle, toplantıyı "kapsamlı ve yapıcı" olarak niteledi.
Geçen yıl Türkiye'de ilerleme sağlandığını belirten Füle, örnek olarak 4. yargı reformu paketini, demokratikleşme paketini, "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslının açılmasını, vize serbestisi sürecinin başlamasını ve geri kabul anlaşmasının imzalanmasını gösterdi.
Füle, "Tüm bunlar işbirliğimize taze bir ivme kazandırdı ve daha fazla ilerleme konusunda her iki taraftaki güçlü arzuyu kanıtladı" ifadelerini kullandı.
Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasının, her iki tarafın çıkarları açısından ne kadar önemli olduğu konusunda mutabık kalındığının altını çizen Füle, iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlaması için Türkiye'nin son haftalardaki desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da AB Dışişleri Konseyi toplantısına katılmadan önce yaptığı açıklamada, "Toplantının, birlikte yapılan işlerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu" söyledi.

Ashton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bazıları AB Dışişleri Konseyi'nin de gündeminde olan stratejik konuları ele aldıklarını belirtti.

Kaynak: AA