Geleneksel Türk Cilt Sanatını Azerbaycan'da Yaşatıyor

Azerbaycanlı klasik Türk cilt sanatı ustası Zaur Orucov, yaptığı ciltlerle Türkiye'de öğrendiği sanatı hem ülkesinde yaşatıyor hem de tarihi yazma eserlere yeniden hayat veriyor.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Yazma Eserler Enstitüsü'nde farklı dönemlere ait Türk, Arap ve Fars dillerinde yaklaşık 12 bin tarihi yazma eser bulunuyor.
Türkiye'de eğitim gören Azerbaycan'ın tek klasik cilt ustası olan Orucov, tarihi kitapları onarıyor, dönemine uygun ciltler yaparak onların gelecek nesillere kalmasına yardım ediyor.
Mimar Sinan Üniversitesi Türk El Sanatları Bölümünde tezhip eğitimi alan, aynı üniversitede cilt sanatları dalında yüksek lisan yapan Orucov, Azerbaycan Yazma Eserler Enstitüsü Onarım ve Hijyen laboratuvarında, 50'den fazla tarihi yazmayı onardı ve ciltledi.
Orucov, onardığı kitaplar arasında Miladi 1143 yılında yazılmış ve tıp adamı İbn-i Sina'nın "El-Kanun fi't-Tıp" eserinin, Genceli Nizami'nin "Hamse"sinin, Fuzuli, Nesimi, Hakani gibi önemli şairlerin divanlarının oluğunu söyledi.

Osmanlı döneminde görev yapan Şeyhülislam Ebussuud Efendi'nin 16. yüzyıldan kalma "Tefsir" eserini de onardığını belirten Orucov, bu nüshayı aslına uygun yapmak için dört ay çalıştığını ve cilde altın tozu ile tezhip yaptığını kaydetti.

Öneli tarihi eserlerin samanla kaybolmasını istemediğini ifade eden Orucov, kitapları çok iyi incelediğini, aslına ve dönemlerine uygun deri kullandığını, sayfaları titizlikle diktiğini dile getirdi.
-Azerbaycan'ın tek klasik Türk cilt ustası
Azerbaycan'da kitap onarımı yapan birkaç ustanın bulunduğuna işarete den Orucov, klasik Türk cilt sanatı dalında eğitimli başka bir ustanın bulunmadığını vurguladı.
Orucov şöyle konuştu:
"Klasik Türk cilt sanatının inceliklerini Türkiye'de öğrendim. Orada çok şey öğrendim ve Türkiye bize çok şey kazandırdı. Bu sanat Azerbaycan'da da bir zamanlar vardı fakat Sovyetler döneminde unutulmuş ve yok olmuştu. Türkiye sayesinde geleneksel sanatlarımızı ve kökümüzü hatırladık. Ben de bu sanatı başkalarına öğreterek yaşamasını sağlayacağım."
Geleneksel ebru ve tezhip sanatlarıyla da uğraştığını aktaran Orucov, Azerbaycan'ın farklı bölgelerindeki eski ve yeni camilerde, Osmanlı tarzı tezhip yaptığını da bildirdi.
Kaynak: AA