Ekonomi Bakanı Zeybekci, İran'da

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2015'in "iki ülke ekonomisi ve karşılıklı ticareti için tarihi bir başlangıç" olduğunu söyledi.

Tahran'da temaslarda bulunan Zeybekci, İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi.
İranlı Bakan Vaizi, İletişim Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, yarın yürürlüğe girecek olan Tercihli Ticaret Anlaşması münasebetiyle iki ülke hükümeti ve halkını tebrik ederek, "11 yıllık görüşmelerin ardından bu anlaşmanın hayata geçirilecek olması mutluluk verici" dedi.

"Bu, ekonomik ilişkilerimiz için yeni bir dönem" diyen Vaizi, anlaşmanın, iki ülke liderleri tarafından belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasında önemli katkısının olacağının altını çizdi.
Görüşmede, bankacılık sektörü ve gümrükte işbirliği ile iki ülke özel sektörlerinin daha aktif işbirliğine sevk edilmesi ve bölgesel konuları ele aldıklarını kaydeden Vaizi, "Ne mutlu ki, her iki ülke de tüm bu konular hakkında aynı görüşte" diye konuştu.

- "Yarın tarihi bir başlangıç"
İki ülke arasında problemler yaşanabileceği ve bunun normal olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci de "Önemli olan mevcut problemleri çözme noktasında her iki tarafında istekli ve kararlı olmasıdır. Evet zaman zaman bazı küçük problemler olabilir ama çözüm konusunda mutabıkız" diye konuştu.

"İki ülkenin ekonomisi ve karşılıklı ticareti için yarın, yani 1 Ocak günü tarihi bir başlangıç" diyen Zeybekci, yarın yürürlüğe girecek Tercihli Ticaret Anlaşması hakkında, şunları kaydetti:
"Bu yeni başlangıcı bismillah diyerek mübarek bir başlangıç olarak görüyorum. Bu iki ülkenin liderlerinin koymuş olduğu 30 milyar dolarlık hedefe en kısa sürede ulaşmak için iyi bir başlangıç. Yeni bir mekanizmayla bundan sonra teknik heyetlerimiz her ay bir araya gelerek imzalamış olduğumuz anlaşmanın maddelerini tek tek inceleyecekler. Varsa bir sorun bunların çözümü için çalışacaklar."
Anlaşmanın kağıt üzerinde kalmayacağını vurgulayan Zeybekci, "Biz bu anlaşmayı yeni doğmuş bir bebek olarak görüyoruz. Annesi, yeni doğmuş bebeğin üzerine nasıl titrerse biz de bu anlaşama üzerine öyle titreyeceğiz ve kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Gözümüz üzerinden ayrılmayacak" ifadesini kullandı.
Zeybekci ayrıca İranlı Bakan Vaizi'nin, 15 Ocak'ta Ankara'yı ziyaret edeceği bilgisini verdi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, basın toplantısının ardından Türkiye'ye dönmek üzerine Mihrabad Havaalanına hareket etti.
Kaynak: AA