İran'da 'Milli Ekonomi Konferansı' Düzenlenecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ekonomi Danışmanı Mesud Nili, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik sorunlardan "geleneksel ve klişeleşmiş" yöntemlerle çıkılamayacağını söyledi.

Nili, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, ülke ekonomisinin sorunlarının teşhisi ve çözümüne yönelik oturumların yer alacağı Milli Ekonomi Konferansı'nın ilkinin düzenleneceğini duyurdu.
Ülke ekonomisinin "ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu" belirten Nili, 4-5 Ocak 2015'te başkent Tahran'da düzenlenecek konferansa ilişkin şunları söyledi:
"Mevcut sorunlar ve yapılması gerekenler arasında büyük mesafe var. Bu mesafeyi kat edebilmemiz için de fikir birliğini sağlamamız gerekiyor. Ekonomimizi geliştiremezsek gençlerimize iş imkanı yaratmamız mümkün değil. Bu gelişme ve kalkınmanın devamlı olması gerekiyor.
Bu bağlamda ne gibi değişimler yapabiliriz? Ekonomideki istikrarsızlığı, petrol gelirlerinin oluşturduğu dalgalanmayı nasıl kontrol edebilir, önümüzdeki yıllarda ekonomimizin istikrarlı bir halde gelişmesini nasıl sağlayabiliriz? Tüm bu soruların cevabı için fikir birliği sağlanması ve ortak paydada buluşmak çok önemli. Bu nedenle gerek ülke içinde gerek yurt dışında yaşayan İranlı uzman ekonomistlerle bir çalışma başlattık. Bu bağlamda hem ülkenin tecrübeli ekonomistlerini, hem özel sektörü hem de hükümet yetkililerini buluşturacak bir konferans düzenlemek için çalışmalar başlattık."
Nili, 25'i ülke içinden olmak üzere 40 makalenin ele alınacağı iki günlük konferansta, "ekonomik büyüme ve ticaret, petrol ve enerji, enflasyonu düşürme politikaları, makroekonomi yönetimi, özelleştirme ve rekabet ortamı, sübvansiyonların hedeflendirilmesi, finansal sistemin geliştirilmesi, iş gücü piyasası, direnç ekonomisi ve milli kalkınmanın ekonomideki rolü" başlıkları altında 9 oturum gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
- "Sorunları geleneksel yöntemlerle çözemeyiz"
Konferansın hedefinin "sorunları gerçekçi ve doğru bir şekilde ele almak" olduğunu belirten Nili, "Konferansta ekonomiyi ilgilendiren tüm sorunlar tek tek ele alınacak. Ekonomideki sorunların çözümü için iyi bir adım olduğunu düşünüyorum. Bugün ki sorunlar için 10 yıl öncesinin reçetesini kullanamayız. Bugünkü koşullar içerisinde çözümler üretmeliyiz. Geleneksel yaklaşımlar ve çözüm önerileri, bugün işimize yaramaz" değerlendirmesini yaptı.
Nili, ülkeye uygulanan dış yaptırımların ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri hakkındaki bir soru üzerine, "Ekonomi alanındaki sorunları çözmek için nükleer müzakerelerin sonucunu bekleyemeyiz" ifadesini kullandı.
Hükümetin ekonomideki sorunları aşmak için iki ana yol izlediğini aktaran Nili, şunları kaydetti:
"Bunlardan biri nükleer müzakereleri sürdürerek yaptırımları kaldırmak ve yaptırımlardan kaynaklı sorunlar, diğeri ise yaptırımlarla ilgisi olmayan ekonomik sorunları çözmek. Biz ekonomimizdeki sorunların çözümü için nükleer müzakerelerin sonucunu bekleyemeyiz. Yaptırımların kaldırılacağı farzı üzerine siyaset ve politika üretemeyiz. Bazı sorunlar evet yaptırımlardan kaynaklanıyor ama bazıları da iç siyasetten kaynaklanıyor. Bu sorunların çözümü için gayret sarf etmeliyiz."
Pazar günü başlayacak konferansın açış konuşmasını Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yapması bekleniyor.
Kaynak: AA