'Göç Sonrası Almanya' Araştırması

Almanların yüzde 60,4'ünün çocukların sünnet edilmesinin yasaklanmasını, yüzde 42,2'sinin de cami inşasına sınırlama getirilmesini istediği ifade edildi.

Berlin Deneysel Uyum ve Göç Araştırma Enstitüsü'nce (BİM) 8 bin 270 kişi ile görüşülerek hazırlanan "Göç Sonrası Almanya" araştırması, Alman halkının İslamiyet'e karşı ön yargısı olduğunu ortaya koydu.
Söz konusu araştırmaya göre, Almanların yüzde 26,7'si ''Müslümanlar bizden daha agresif'' derken, ''Müslümanlara daha fazla saygı göstermemiz gerekir'' ifadesine karşı çıkanların oranı da yüzde 25,7 oldu.
Müslümanların çok fazla taleplerde bulunmasını, ''arsızlık'' olarak niteleyen Almanların oranı yüzde 20,1, ''Bu onların hakkı'' ifadesine karşı çıkanların oranı da yüzde 25,3 olarak gerçekleşti.
Ayrıca Almanların yüzde 60,4'ünün çocukların sünnet edilmesinin yasaklanmasını, yüzde 42,2'sinin de cami yapımına sınırlama getirilmesini istediği belirtildi.
- Müslümanlara yönelik din dersi destekleniyor-
Almanların büyük kısmının okullarda Müslümanlara yönelik din dersi verilmesini desteklemesi dikkati çekti.
Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerdeki okullarda İslam din dersinin okutulmasına Almanların yüzde 68,5 olumlu bakarken, yüzde 28,4'ü buna karşı çıktı.
Müslüman bir kadın öğretmenin, derste başörtüsü takmasına izin verilmesinden yana olanlar ile karşı çıkanların oranı ise yüzde 48 oldu.
- Müslümanları tehdit olarak görenler yüzde 32-
"Kendisini özellikle Alman olarak tanımlayanların" yüzde 32'si ise ''Almanya'daki Müslümanlar benim doğru ve iyi bulduğum değerleri tehdit ediyor'' ifadesini doğru buldu.
Araştırmaya katılanların yüzde 96,8'i Almanca bilmeyi, yüzde 78,9'u ise Alman pasaportuna sahip olmayı "Alman olmak" için yeterli gördü. Alman olmak için Alman soyundan gelmek gerektiğini savunanların oranının da yüzde 37 olarak gerçekleşti.
Öte yandan Almanların yüzde 37,8'inin başörtüsü takan bir kişinin ''Alman olmayacağını'' düşündüğü kaydedildi.
- Medyanın rolü-
Araştırmaya katılanların büyük bölümü, Müslümanlar hakkındaki bilgileri medyadan aldığını kaydetti.

Almanların yüzde 44'ü Müslümanlar hakkında televizyon, yüzde 39'u da gazete ve dergilerden Müslümanlarla ilgili bilgileri öğrendiğini belirtti.

Müslümanlarla görüşerek onlar hakkında bilgi edindiğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 42,5 oldu.
- Göçmen kökenliler Almanya'yı seviyor-
Almanya'da yaşayan göçmen kökenlilerden ''Ben Almanya'yı seviyorum'' diyenlerin oranı yüzde 80,7 olurken, ''Kendimi Alman hissediyorum'' diyenlerın oranının da yüzde 76,5 olduğu belirtildi.
Enstitüde araştırmayla ilgili basın toplantısı düzenleyen BİM Direktör Yardımcısı Naika Foroutan, Almanların Müslümanları kendilerinden görmediğini belirterek, Müslümanlara karşı ön yargıların daha fazla olduğunu söyledi.

Almanların büyük bölümünün Müslümanlar hakkında çok az bilgiye sahip olduğunu dile getiren Foroutan, Müslümanlar hakkındaki bilgisi az olan kişilerin kendilerini daha çok tehdit altında gördüğüne dikkat çekildi.
Foroutan, Müslümanlar hakkındaki bilginin daha çok medyadan alındığına işaret ederek, medyanın halkın Müslümanlarla ilgili bilgi eksikliğini gidermek için daha duyarlı hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.
Müslümanların dışlanmasına karşı çıkılması gerektiğini vurgulayan Foroutan, ''Alman olmanın'' daha çoğulcu bir şey olduğunun halka yansıtılması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısına katılan Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise çok önemli bilgiler içeren bu araştırmayı gelecekte yapacakları çalışmalarda kullanacaklarını söyledi.


Kaynak: AA