Engelini Çini Yaparak Aşıyor

Kütahya'da, çini yaparak sıkıntılarını unutan bedensel engelli İsmail Cömert (36), hayata dört elle sarılmasıyla adeta ders veriyor.

Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz 9 aylıkken geçirdiği ateşli hastalık neticesinde ortopedik engelli olduğunu söyledi.

İlkokuldan mezun olduktan sonra babasıyla birlikte kaydolmaya gittikleri bir okulda müdürün, "Oğlun engelli, okutup da ne olacak" demesi üzerine okul hayatından uzaklaştığını anlatan Cömert, o zamandan sonra hayatını kazanmak ve ailesine destek olmak için çeşitli çini atölyelerinde çini sanatıyla uğraştığını aktardı.
Kiracı olarak bulunduğu Yunus Emre Mahallesi'ndeki evinde çini sanatıyla uğraşarak hem can sıkıntısını giderdiğini hem de aile bütçesine az da olsa katkı sağlamaya çalıştığını ifade eden Cömert, şunları söyledi:
"Engelimden dolayı hiçbir resmi dairede ve özel sektörde iş bulamadığım için Kütahya'mızın değerli sanatı olan çini işiyle uğraşmaya başladım. Gençlik yıllarımda çini atölyelerinde çalıştım. Şu anda da yaşım ve engelimden dolayı, hareket kısıtlılığından evimde çini ile uğraşıyorum. Çiniden büyük meblağlar kazanamasam da engelli maaşı, bakım ücreti ve çiniden kazandığım 50-100 lira ile çok şükür ayakta durabiliyorum."
-"Her ne olursa olsun yaşamayı seviyorum"
Cömert, engelli oluşunun kendisine yaratan tarafından bahşedildiğini ve bu durumuyla gurur duyduğunu belirtti.

Hayata, üç çocuğu için de bağlandığını ve engeliyle yaşamayı sevdiğini dile getiren Cömert, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her ne olursa olsun yaşamayı seviyorum. Bütün engelli arkadaşlarıma da şunu söylemek isterim. İsyan hiçbir şeyin çaresi ve kapısı değildir. Sadece yaşamasını bilmek ve güzel olan şeylerden kendine örnek çıkarabilmek önemli. İnsan istedikten sonra yapamayacağı şey yoktur. Sağlam bir insan bir işini 10 dakikada halledebilir belki. Biz de istersek işimizi belki yarım saatte hallederiz ama sonuçta yapabiliriz. Hayatta mücadeleyi bırakmak ve pes etmek bizim için çare değil. Allah herkese kendi bilek hakkının kazancını nasip etsin. Bu hayatta el açmak değil açılan ele verici ol ki yaşadığın hayat sana çare ve imkanlar sunsun."
Cömert, ayrıca çini işinin yanı sıra darbuka çalarak da aile bireylerine ve arkadaşlarına hoşça vakit geçirtmeye çalışıyor.
Cömert'in 16 yıllık eşi Nagihan Cömert de eşiyle severek ve kaçarak evlendiğini anlattı.
Eşinin engelinin mutluluklarına engel olmadığını ifade eden Nagihan Cömert, şöyle konuştu:
"Engelli biriyle evli olmak, eğer senin engelin yoksa ve eşinin de kafasında engeli yoksa çok güzel bir şey. Eşime zaman zaman yardımcı oluyorum ama onunla beraber birçok şeyi de öğrendim. İnsanların engeli vücudunda değil yeter ki kafasında olmasın. Önce insanların kafalarındaki engel kalkmalı."
Kaynak: AA